PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Kolmen puoluekokouksen arviointia

Hallintoreviisori

 14.6.2008


Demarien puoluekokous pidettiin viikko sitten, kepun ja kokoomuksen puoluekokoukset ovat tätä kirjoittaessa vielä meneillään. Aloitetaan demarien puoluekokouksesta. Hallintoreviisori on jokaisessa kolumnissaan viime aikoina varannut kappaleen demareille ja ihmetellyt demareiden alennustilaa sekä räksytykseksi muuttunutta politiikan tekotapaa.

Ennakoin pari viikkoa sitten puheenjohtajaratkaisua näin: Puheenjohtajien ehdokaskaarti ei tarjoa yhtään karismaattista johtajatyyppiä. Nuorennusleikkauksen vaade ratkaissee vaalin ilman mitään selvyyttä uskottavasta linjanvedosta. Ongelmat jäävät edelleen demarien politiikkaan.

Kokematon uusi puheenjohtaja teki heti avauspuheenvuorossaan oman asemansa heikennyksen tarjoamalla pääministeriksi väistynyttä puheenjohtaja Eero Heinäluomaa ja viiden vuoden takaista entistä pääministeriä ja puheenjohtajaa, eläkeläinen Paavo Lipposta.

Uusi puheenjohtaja Urpilainen puhui myös itseään vastaan julistamalla demarien muka olevan ainut keskustassa oleva puolue. Tätä ennen hän oli vaatinut kommunistimaiden mallin mukaan ilmaista lasten päivähoitoa kaikille tai ilmaista joukkoliikennettä kaikille alle 16-vuotiaille. Siinä vaan unohtui, ettei tuolla mallilla ajeta vähävaraisten tai muutoin tuke tarvitsevien etuja. antamalla kaikille ilmaisia palveluja varallisuuteen katsomatta. Valtion budjetin mallisuuksista rahoittaa nämä ilmaispalvelut ei tietenkään mainittu sanaakaan.

Yhdessä asiassa uusi puheenjohtaja Urpilainen oli sentään demarien periaateohjelmalle uskollinen, toistamalla toveri –sanaa enemmän yhdessä puheessaan kuin Paavo Lipponen koko puheenjohtajakautensa aikana. Siellä demarien periaateohjelmassa lukee muuten tästä "keskustalaisuudesta" näin: Sosialidemokratia on yhteiskunnallista uudistustyötä sosialismin arvojen perustalta. Sosialismi korostaa yksilöiden yhteisvastuuta toisistaan ja yhteisöstään. Urpilaisen puolueensa aatteellinen asemointi meni kyllä aika pahasti pieleen.

Viikko demarien puoluekokouksen jälkeen julkaistu YLEn puoluekannatusmittaus oli kylmä isku demareille. Kannatus oli tippunut ennätys alhaalle alle 21 prosentin. Milloin demareille on mitattu noin alhaisia lukemia?

Kepun puoluekokouksen valintoja Hallintoreviisori ennakoi edellisessä kolumnissaan lähinnä ja ennakoin puoluesihteerin vaihdosta. Näin ei käynyt, vaan puoluesihteeri Jarmo Korhonen sai selvällä enemmistöllä jatkopestin. Mitään ryhdistäytymistä ei välittynyt suurelle yleisölle tältä osin puoluekokouksesta.

Kokoomuksen puoluekokouksessa jopa myötäelettiin niitä politiikan pyörteitä, johon nyt vuorollaan kepu on joutunut. Jyrki Katainen sanoi hallitusyhteistyöstä sen olevan välittämisliitto, jossa on mukana paljon enemmän kuin käytännöllinen hallitusyhteistyö. Myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi kehui hallituspuolueiden keskinäistä luottamusta, jonka "varaan rakentuu paljon". Kokoomuksen puoluekokouksesta välitettiin siis vahva viesti kepulle, että hallitusyhteistyö jatkuu entisestään lujittuneena.

Hallintoreviisori on kuitenkin huolestunut kepun tilanteesta. sen verran kauan on tullut politiikkaa vuosikymmeniä seurattua, että nk. ripittäytymistä ei tapahtunut. Olen Matti Vanhasen kanssa samaa mieltä siitä, että vaalirahoitukseen liittyvät ongelmat koskettavat koko poliittista kenttää. Ja myös siitä, että demarien johdolla oppositio yrittää yksityiskohtien vatkaamisella sälyttää koko vyyhdin kepun niskaan, vaikka edelleen suurin osa vasemmistokansanedustajien vaalirahoitusilmoituksista on täydentämättä.

Kokoomuksen puoluekokous alkoi hyvissä ja lupaavissa tunnelmissa, kun puheenjohtaja Katainen kokouksen avauspuheenvuorossaan totesi kokoomuksen kannatuksen vahvistuneen. On huomattava, että Katainen ei kuitenkaan pitänyt kannatuskehitystä itsestäänselvyytenä, vaan se on ansaittava joka hetki.

Demareista poiketen Katainen korosti linjapuheessaan, että hyvinvointijärjestelmän punaisena lankana on keskittää etuuksia niille, jotka niitä eniten tarvitsevat. Vastaavasti määrällisesti eniten veroja maksava keskiluokka voisi jatkossa tehdä töitä ja pitää huolta itsestään nykyistä vähemmällä verorasituksella.

Kaiken kaikkiaan kokoomuksen puoluekokouksesta on välittynyt positiivinen, valoisampi kuva kuin demarien ja kepun puoluekokouksesta. Kokoomuksella on selvä aloiteote politiikan lähes kaikilla lohkoilla perustuslakiasioista, ympäristö-, maatalous-, koulutus-, sosiaali-, talous- ja ulkopolitiikkaan jne. Myös nuorten määrä, jonka noteerasi jopa TV2:n puoluekokoustoimittaja, on Kokoomuksella suurempi kuin demareilla ja kepulla.

Kaikki merkit viittaavat siihen sanomalehti Keskisuomalaisen päätoimittajan Erkki Laatikaisen monen kertaan toistamaan ennustukseen, että Kokoomuksen kannatuksen kasvu saattaa kiihtyä.

Hyvää juhannusjuhlaa kaikille lukijoille!

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake