PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Kaikenlaista keskikesän tilastourheilua

Hallintoreviisori

 7.7.2008


Valtioneuvoston lomalistan mukaan sekä pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) että hänen sijaisensa, valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) lomailevat.

No, ei sota kahta miestä kaipaa, kun kepun ministerit Liisa Hyssälä valtioneuvoston sijaispuheenjohtajana ja esittelevänä ministerinä Sirkka-Liisa Anttila aikaansaivat viime viikolla tilanteen, ettei tiedetty heti valtioneuvoston istunnon jälkeen, päättikö valtioneuvosto metsästysasetuksen muuttamisesta vai ei.

Hallintoreviisorikin meni aluksi ymmälle, vaikka eriasteista päätöksentekoa on tullut seurattua vuosikymmeniä, että mitenkähän tämä tapahtumien kulku oikein meni.

Metsästysasetuksen asetusmuutos tiettävästi ensin päätettiin "puolivahingossa", mutta asian hyväksyminen kuitenkin peruttiin myöhemmin. Sekaannuksen aiheutti Hallintoreviisorin saaman kuvauksen mukaan se, että Hyssälän piti poistaa päätöslistalta metsäneuvoston nimittämiseen liittyvä lista. Anttila olisi tällöin ollut jäävi päättämään metsäneuvostosta, koska hänestä itsestään olisi tullut neuvoston puheenjohtaja.

Valtioneuvoston istunto puolestaan ei olisi ollut viidellä läsnä olleella ministerillä ministerillä päätösvaltainen, kun Anttila olisi ollut jäävi. Tapahtuma lienee valtioneuvoston päätöspöytäkirjatilastoinnin nk. tilastopoikkeama omassa sarjassaan.

* * *

Tilastoista puheen ollen: valtakunnan päälehti yllätti politiikan seuraajat julkaisemalla yhtä aikaa sekä eduskunta- että kuntavaaligallupit - erilaisin tuloksin vieläpä. Hallintoreviisori, kaikenlaisen urheilun arkistokerääjä, ei muista ihan heti, että tällaista gallupkäytäntöä noin yleisesti "harrastettaisiin". No olipahan saatu siihen demareita syleilevä otsikko, vaikka tosiasiassa Kokoomuksen kannatus oli toukokuun mittauksesta noussut ja demareiden laskenut.

Sekä TSN -gallupin että Taloustutkimuksen kesäkuun kannatusmittauksissa Kokoomus oli suurin puolue. Taloustutkimuksen tutkimuksessa demareiden kannatus oli pudonnut vuoden alimpaan tasoon. Hallituskumppani kepulla kannatusluvut osoittivat alinta lukua kuuteen vuoteen.

Katsotaan nyt syksyllä, toteutuuko Keskisuomalaisen päätoimittaja Erkki Laatikaisen ennustus Kokoomuksen kiihtyvästä kannatuksen vahvistumisesta. Asiassa on huomattava, että ennustuksen on tehnyt joku muu kuin kokoomuslainen.

* * *

Politiikan tilastopenkkiurheilusta on hyvä siirtyä kovan luokan penkkiurheilijoiden Suomen Urheilutietäjät –yhdistyksen jäsenlehden numeroon 1/2008, jonka postituslistalla Hallintoreviisorikin on. Lehden mukana tulleessa jäsenkirjeessä perinteen mukaisesti yhdistys järjestää jäsenilleen kisaveikkauksen, tällä kertaa "PEKINGIN KINGI -OLYMPIAVEIKKAUKSEN".

Jäsenkilpailun lajien kirjo on laidasta laitaan, mitä nyt olympiakisoissa lajeja on. Tässä kilpailussa ei puolueiden kannatusmittaustuloksilla ja ennusteilla pitkälle pötkitä. On tiedettävä monista lajeista yleisurheilusta, palloilulajeista, voimailulajeista, uinnista, soudusta, pyöräilystä, ratsastuksesta ja ammunnasta.

Eikä siinä kaikki, hyvä olisi tietää myös yksittäisen olympiakisoihin osallistuvan maan joukkueen nimilistakin, ettei nosta sellaista nimeä esiin, joka ei päässyt edustamaan maataan kovien oman maan karsintojen johdosta.

* * *

Pekingin olympiakisat alkavat kuukauden kuluttua 8.8.2008. Siihen mennessä ehtii vielä mediassakin nousta esille yhtä sun toista asiaa siitä päätelleen, miten kepun pää-äänenkannattaja Suomenmaan Porttivahti asian ilmaisi:

"Kun eduskuntakaan ei kesällä istu, keskustalaisten haukkumalla Helsingin medialla on ollut tekemistä skandaalien keksimisessä. Porttivahti panee toivonsa siihen, että entisissä, nykyisissä ja mahdollisissa tulevissa urheiluskandaaleissa riittää ruotimista kuluneen kesän aikana".

Samassa kolumnissa Porttivahti kuitenkin itse rientää julistamaan, että keskustaperheessä on nyt myös koettu kesä avec. Valtakunnan ykkösavec Sirkka Mertala on nimittäin esitelty suvulle Vuoksenrannan Virolaisten sukukokouksessa.

Eipä pidä veljet ja siskot kepussa provosoitua, jos provosoidaan, eikä ainakaan mediaa osoitella Porttivahdin tavoin. Jo Urho Kekkonen sanoi aikoinaan, että "niin on, miltä näyttää. Demareillehan kävi köpelösti, sillä heidän "riekkumarallallei" –vaalirahoituspolemisointi käänsikin heidän kannatuksensa laskuun.

Demareiden esiintyminen oli yhtä epäuskottavaa, kuin se kuuluisa poisvedetty SAK:n vaalivideo. Ilmankos demarit vetäytyivät vähin äänin välikysymyspuuhastelusta, koska silloin olisi myös omatkin vaalirahoituslähteet pengottu. Edelleenkin monen vasemmisto-opposition vaalirahoitusilmoitus odottaa täydentämistä.

* * *

Tämänkertaista Hallintoreviisorin kolumnia on sävyttänyt eriasteinen tilastourheilu. Jatketaan tilastoilla.

Tullihallituksen tiedotteen mukaan Suomen viennin arvo kohosi huhtikuussa kaikkien aikojen korkeimpaan kuukausiarvoon, lähes 6,4 mrd. euroon, eli viisi prosenttia vuoden takaista suuremmaksi. Myös tuonti nousi ennätyksellisen korkeaksi eli 5,4 mrd. euroon, joka oli 15 % viimevuotista suurempi.

Kauppatase oli huhtikuussa 951 milj. euroa ylijäämäinen. Tammi-huhtikuussa ylijäämää on kertynyt lähes kaksi miljardia euroa. Vuosi sitten huhtikuun kauppatase oli yli 1,3 mrd. euroa ylijäämäinen. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2008 toukokuussa 4,2 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Työllisiä oli toukokuussa Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan 2 554 000, mikä oli 55 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Hintojen nousun vastapainoksi on paljon myös myönteisiäkin talousuutisia. Eiköhän siihen puutulliasiaankin löydy ratkaisu. EU:n komissio näyttää päivä päivältä enemmän ja enemmän ymmärtävän Suomen tilanteen.

* * *

Tässä heinäkuussa valtiovarainministeriö kokoaa Jyrki Kataisen johdolla ehdotuksen valtion talousarvioksi vuodeksi 2009. Valtiovarainministeriön ehdotusta koko hallitus käsittelee elokuun budjettiriihessä.

Hallintoreviisori on sangen optimistinen, että talouden kasvua vauhditetaan veropolitiikalla vuoden 2009 valtion budjetin kautta. Samoin hallitus jatkaa edeltäjäänsä punamultahallitusta sosiaalisempaa politiikkaa erilaisten etuuksien korottamisella. Jo päätetyt sosiaalietuuksien ratkaisut alkavat vaikuttaa vuonna 2009.

Jyrki Katainen sanoi Turun Sanomissa osuvasti: "Moni muu puolue on siirtynyt poliittisella kartalla paljonkin. Kokoomus on liikkunut enintään eteenpäin."

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake