PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Heinäkuussakin uutisoidaan ja mitataan luottamusta

Hallintoreviisori

 22.7.2008


Politiikkojen luottamusta on - vaihteeksi taas – mitattu. Päähallituspuolueiden puheenjohtajat valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) ja pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) menestyivät parhaiten Satakunnan Kansan teettämässä puheenjohtajien ominaisuuksia mittaavassa kyselyssä.

Kansa noteerasi luotettavimmaksi puoluejohtajaksi Jyrki Kataisen, Matti Vanhasen ja Timo Soinin (ps.) tässä järjestyksessä.

Kun kuntavaaleihin on aikaa enää kolme kuukautta, vasemmistopuolueille kyselyn lukemat eivät povaa hyvää jatkoa. Kaikista vastaajista demareiden puheenjohtajan Jutta Urpilaisen luotettavuus puoluejohtajana noteerattiin puolta heikommaksi kuin Jyrki Kataisen. Urpilainen ei saanut edes demareiden luottamusta, sillä demareita äänestäneistä vain vajaa kolmannes piti häntä luotettavimpana puoluejohtajana.

* * *

Luottamuksesta puheen ollen – siitä kai on viime kädessä kysymys näissä Venäjän WTO –jäsenyysneuvotteluissa. Tuleva Venäjän WTO -jäsenyys korvaa melkoisen määrän EU:n ja Venäjän välisen kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen taloudellista yhteistyötä koskevia sopimusartikloista. Kahdenvälisiä neuvotteluja kaikkien keskeisten maiden kanssa, EU ja Yhdysvallat on käyty ja Hallintoreviisorin käsityksen mukaan saatu myös päätökseen.

Hallintoreviisori ihmettelee - muiden tavoin - mikä mättää näissä neuvotteluissa edelleenkin? Ongelmallisia asioita pitäisi olla vähän jäljellä ja jäsenyysneuvottelut olisi mahdollista saattaa päätökseen vaikka tämän vuoden aikana. Suomi kannattaa ja toivoo pikaista Venäjän WTO –jäsenyyttä.

WTO -jäsenyys sitoo Venäjän kansainvälisen kauppajärjestelmän sääntöjen piiriin. WTO:n jäsenenä Venäjä sitoutuu alentamaan tuontitulleja ja helpottamaan tavaroiden ja palvelujen markkinoillepääsyä Venäjän markkinoilla. Palaan sanaan luottamus. Ilmeisesti vielä avoimina oleviin asioihin ei ole löydetty molempia osapuolia tyydyttävää ratkaisua. Siinä sivussa kelluu tämä Suomen puutulliasiakin.

* * *

Hallintoreviisori on hiukan ihmetellyt ministeri Paavo Väyrysen (kesk.) neuvottelustrategiaa. Eikös juuri hänen – UKK:n mallioppilaan - pitäisi katsoa asioita Suomen ja Venäjän keskinäisen kaupan kokonaisperspektiivin kehittämisen näkökulmasta eikä tökkiä neuvotteluja yksittäisillä pisteveroukaaseilla?

Valtavat investointiprojektit odottavat Venäjän Karjalassa tekijöitä, jos molemmat maat Suomi ja Venäjä hyötyisivät. Tosin Hallintoreviisoria viisastutti eräs Venäjän politiikan tuntija, ettei Venäjän tulevaisuusstrategian suuren prioriteettilistan kärkiasioihin kuulu Venäjän Karjalan kysymykset.

* * *

Luottamuksesta edelleen puheen ollen: Ari Vatasta EPP) voitaneen pitää EU-parlamentin viisaana miehenä, kun hän sai tehtäväkseen valmistella Euroopan parlamentin NATO-linjan.

Heti kärkeen Ari Vatanen esitti Suomelle tärkeän kysymyksen: onko palovakuutus kunnossa? Ei ole ainakaan Suomella, sanoi Vatanen haastattelussa. Vatasesta on käsittämätöntä, että suomalaiset vaalivat yhä kylmän sodan aikaisia NATO-mielikuvia.

- Jos NATO kuulostaa niin pahalta, niin muutetaan nimeä, Vatanen heittää ja jatkaa:
- Tehdään NATO:sta Mato eli "Maailman asukkaiden turvaonnela", englanniksi WPT eli "World Peace Team".

* * *

Luottamuksesta uskottavuuteen palatakseni: Maaseudun Tulevaisuuden teettämässä kyselyssä joka kolmas suomalainen kertoo tiedotusvälineiden uskottavuuden heikentyneen. Kolmen suurimman puolueen puheenjohtajan poliittisten lausuntojen uskottavuus on kyselyn mukaan kansan mielestä parempi kuin iltapäivälehtien poliittisten uutisten uskottavuus.

Kaikkein eniten politiikan uutisoinnin tapa on ärsyttänyt viljelijöitä. Heistä yli puolet on menettänyt luottamustaan tiedotusvälineisiin. Mainitsen tämän tässä, koska edellinen Hallintoreviisorin kolumni keskittyi maatalousasioihin. Ehkäpä tuossa näkyy hiukan poliittisesti värittynyt palaute kepun kentältä. Mutta totta toinen puoli.

Hallintoreviisori suosittaa määräajoin mediaväelle omia turpakäräjiä vastuullisen mutta vapaan sananvapauden tiimoilta.

* * *

Ensi viikolla sitten valtiovarainministeriö julkistaa oman ehdotuksen valtion talousarvioksi vuodelle 2009. Jyrki Katainen on luonnollisesti vastuuministerinä median keskipisteenä.

Valtiovarainministeri Kataisen ja pääministeri Vanhasen keskinäinen luottamus ja hyvä yhteistyö ei jäänyt huomaamatta MTV3:n viimeviikkoisessa keskustelussa. Vanhanen luottaa Kataiseen ja odottaa itsekin valtiovarainministeriön ehdotusta ensi vuoden tuloverotuksen alennusvarasta ja ilmeisesti samalla myös näkemystä vuoden 2010 osalta.

Myönteisiä uutisia on siis odotettavissa. Myös inflaation odotetaan laskevan loppuvuoden ja ensi vuoden aikana. Hallintoreviisori suhtautuu luottavaisesti siihen, että valtiontalous pidetään määrätietoisesti tasapainossa ja samalla voidaan harjoittaa edellistä hallitusta sosiaalisempaa politiikkaa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake