PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Kiinalainen juttu

A. Nenäkäs

 8.8.2008


Olympialaiset, tuo maailman puhtaan ja rehdin nuorison iloinen juhla, johon urheilutoimittajien mielestä ei liity mitään vilpillistä, epärehellistä, likaista tai väärää eikä varsinkaan ja ainakaan politiikkaa, on jälleen saatu pantua alulle. Demokraattisen päätöksenteon lipunkantajina toimivat KOK, monikansalliset sponsoriyhtiöt ja Kiinan hallitus kiittävät.

Onneksi kisojen alla selvisi sekin, että kaksi suomalaista kepinheittäjäherraa oli viekkaudella ja vääryydessä huijattu kirjoittamaan nimensä Kiinan Tiibet-politiikkaa arvostelevaan vetoomukseen. Vahinkoja sattuu, kun kirjoittaa kymmeniä tuhansia nimmareita vuodessa ja tässä vaan urheillaan, eikä siihen kuulu mikään politiikka, kuului perustelu.

Samalla kun urheilueliitti äänenkannattajineen paheksui ihmisoikeusjärjestöjä, jotka olivat petoksella huijanneet pojilta nimet listaan, kuului toisesta suupielestä valtava huokaus. Ei mennyt urheilutoimittajan kysymyspakka uusiksi. Keskittyminen voi edelleen kulminoitua siihen hurmioituneeseen hetkeen, jolloin kisatoimittajan kidasta pääsee legendaarinen huokaus: "miltä nyt tuntuu?". Pasila, porilaisten marssi!

Niin se käy. Politiikka on yksi asia, urheilu toinen. Toisin ajattelun suorituspaikat on sijoitettu toisaalle kisakylästä. Molempien ympärillä on korkea aita ja vartijat.

Maailmassa on puntit jaettu sillä tavoin tasan, että kukin vastaa omasta sektoristaan. Sektorin ylittävät kiskaisut voivat kimmota sivullisista iltapäivälehtien lööppeihin.

Poikkeuksena on taiteileva kulttuuriväki, joka vanhastaan on saanut kiskoa mitä lystää. Tasa-arvoistumisesta kertoo, että kuonoonkiskontaeriä otetaan nykyään myös matinkyläläisissä lähiökapakoissa, kun ennen kyseessä oli jalo Elite-urheilu Kosmosta kiertävällä radalla.

Kirjallista sofistikoitumista vastaan on ryhtynyt taistelemaan myös suomen ulkoasiainhallinto, joka pelkää, että venäläisyleisöltä menisivät runoillassa trokeet väärään kurkkuun, jos sekaan blandaisi vähän proosaakin. Yleisön suojaksi Suomen Pietarin-pääkonsulaatti julistikin proosattoman joulukuun. Luvassa on niin hulvatonta menoa, että siitä on Oksaset pois.

Ratkaisu osoittaa vääräksi kaikki pysähtyneisyydestä syyttävät. Kehitystä osoittaa, että kun ennen ulkomailta tultiin konsulinkyydillä takasin, niin nyt ei konsulinkyydillä päästetä kotimaasta pois. Että sikäli kiinalainen juttu tämäkin.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake