PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Valtion budjettia on puitu ja lautasten määrää pohdittu sekä kannatuksia mitattu

Hallintoreviisori

 30.8.2008


Maan hallitus on pitänyt budjettiriihensä ja nyt kaikki hallituspuolueet puhuvat sen puolesta, että omat tavoitteet saatiin mukaan, olipa sitten kysymys tulo- tai menopuolesta.

Hallituksen talousarvioesityksen menolisäysten teemana ovat ympäristö, osaaminen ja välittäminen.

Menopuolen hyvien asioiden lista onkin paljon pitempi kuin eniten julkisuutta saanut tulopuolen veropolitiikka. Jyrki Kataisen (kok.) II:ssa budjetissa luvataan vastattavan ilmasto- ja energiahaasteisiin, lisätään uusia tiehankkeita, yliopistojen toimintamääräahoja lisätään, perusopetukseen luvataan lisäresursseja, sosiaaliturvaan luvataan merkittäviä parannuksia, kuntien yhdistymisavustuksia lisätään, valtion asuntotuotantoa lisätään. Loput tästä linkistä.

Hallintoreviisori seurasi huvittuneena tuttua vuosittaista "koreografiaa", jota hallituskumppanit sekä oppositio ilmentää. Nimittäin veropuolella päätettiin tehdä juuri niin kuten valtiovarainministeri Jyrki Katainen ministeriönsä ehdotuksessa kaavaili tuloverotuksen työtulovähennyksen osalta.

Kaikkein "imelin" oli demarien puheenjohtaja Jutta Urpilaisen tokaisu, että hallitus tuli demarien linjoille veropolitiikassa painottaen helpotuksia pieni- ja keskituloisille. Lähes yhtä "imelää" oli vihreitten puheenjohtaja Tarja Cronbergin kannanotto budjettiriihen jälkeen.

Kaipa niin on sitten. Kuten Urho Kekkonen tokaisi aikoinaan, että niin on, miltä näyttää. Kehysbudjetointi on valtion talousarvion kokoamisessa lisännyt sektoriministerin omaa vaikutusvaltaa. Kun siitä ei voi enää irtiottaa iltalypsyllä lisää, pitää käyttää sitten julkisuutta, kuten väyläministeri Anu Vehviläinen (kesk.) "jonkun verran" teki.

Demareiden varjobudjettia Hallintoreviisori odottaa mielenkiinnolla, kun puheenjohtaja Urpilaisen mukaan hallitus ei panosta tulevaisuuteen. Väite on höyhenenkevyellä pohjalla, kun valtiovarainministerinä on eduskunnan edellisen vaalikauden tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Jyrki Katainen. Kokoomus nimenomaan nykyisen hallituksen ohjelmassa huolehti siitä, että hallitusohjelman alussa korostetusti lukee: sinivihreän hallitusohjelman yhdistäviä arvoja ovat ihmisen ja luonnon tasapaino, vastuu ja vapaus, välittäminen ja kannustaminen sekä sivistys ja osaaminen. Ja tuo teksti taitaa olla lähes 1:1 Kokoomuksen vaali- ja periaateohjelmasta.

Demareiden uskottavalla ja realistisella varjobudjetilla tulee olemaan vaikeuksia, niin hyvin hallitus tekee täsmäpolitiikkaa myös sosiaalipolitiikassa edellistä punamultahallitusta paremmin.

Keskisuomalaisen eläkkeelle jäävä päätoimittaja Erkki Laatikainen lienee myös pahoittanut enemmän tai vähemmän mielensä väittämällä, että Matti Vanhasen II hallituksessa on tyhjiö ja, että Kokoomus muka toimii maan edun vastaisesti. Nykyisen sinivihreän hallituksen sosiaalipolitiikan tavoitteet ulko- ja turvallisuuspolitiikan lisäksi ovat toki keskustaoikeistolaisen nykykokoomuksen politiikkaan sopivia. Mutta niin ne näyttävät olevan samalla koko hallitukselle.

Laatikaisen mielipaha meni vielä niin pitkälle, että hän neuvoi kepua menemään demareitten ehdokkaan taakse seuraavissa presidentinvaaleissa. Huh, huh! Nyt petti Keski-Suomen satraapin arvostelukyky kepun kenttäväestä. Kepu lähtee takuuvarmasti omalla ehdokkaallaan vaaleihin.

Lopuksi Hallintoreviisori polemisoi - tai enemmänkin referoi - (savolaisella viisaudella siirtää vastuun lukijalle) nykymedian malliin tätä kahden lautasen edustamista EU:n huippukokouksissa.

Ruotsin ulkopoliittisen instituutin johtaja Tomas Ries suomii kovin sanoin presidentti Tarja Halosta. Riesin mukaan presidentti Halonen on profiloitunut lähinnä ei-politiikalla. Ries ihmettelee, miksi Halonen pitää kynsin hampain kiinni käytännöstä, että presidentti osallistuu EU:n huippukokouksiin.

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) on hoitanut Etyjin puheenjohtajuutta ja Suomen ulkopolitiikkaa näkyvästi ja profiloitunut Euroopassa. Yhtäkkiä hänen sijastaan kokouksessa istuisikin tuntematon nainen, joka pitää kiinni oikeudestaan lautaseen, Ries melko suorasanaisessa arviossaan totesi.

On harmillista, jos presidentti todella päättää lähteä huippukokoukseen, kansanedustaja Liisa Jaakonsaarikin (sd.) sanoi Iltalehden haastattelussa.

Kansaa presidentin linja ei miellytä. Iltalehden verkkokyselyssä yli 80 prosenttia (n. 25 000 vastaajaa) oli sitä mieltä, että Halosen tulisi väistyä Stubbin tieltä huippukokouksessa.

No, Alexander Stubb otti itse tilanteen rauhallisesti. Muille asia näyttikin olevan elämää suurempi kysymys.

Ulkoministeri Stubb on muuten tehnyt rakettimaisen nousun Ylen presidenttigallupissa. Liekö koskaan ollut niin paljon kokoomuslaisia kärkipäässä : 1) Sauli Niinistö 2-3) lähes tasoissa Alexander Stubb pääministeri Vanhasen kanssa 5) Jyrki Katainen.

Tuohan on paremmin kuin Suomen keihäsmiesten sijoitukset Pekingin kisoissa, vaikka hekin kaikki kolme olivat viiden parhaan joukossa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake