PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Vastuu opposition puheista siirtyy kuulijoille ja äänestäjille

Hallintoreviisori

 12.9.2008


Hallintoreviisori on mielenkiinnolla seurannut opposition käyttäytymistä ja puheita, miten puheiden aihe samassa asiassa on muuttunut. Hyvänä esimerkkinä käyvät paperiteollisuuden saneerauspäätökset ja tehtaiden lopettamiset.

Syysistuntokauden ensimmäisellä eduskunnan kyselytunnilla ei demareita enää kiinnostanut valtionyhtiöiden omistajaohjaus, vaan puheenjohtaja Jutta Urpilainen syytti hallitusta paperitehtaiden saneerauksesta ja, ettei venäjän kanssa ole saatu sovittua puutulliasiaa.

Ei tietenkään puhuttu omistajaohjauksesta, koska silloin demareiden keväiset puheet esim. Stora-Enson Kemijärven tehtaan lakkauttamisesta olisivat joutuneet noloon valoon. Demareita ei kiinnostanut keväällä yhtään metsäteollisuuden maailmanmarkkinatilanteen kehittyminen, vaikka kaikkien suurimpien yhtiöiden (UPM-Kymmenen, Stora-Enso sekä Metsä-Serla) toimesta varoitettiin kysynnän heikkenemisestä ja kannattavuuden heikkenemisestä.

Nyt kun nähdään, että sekä hallitus että yhtiöt ovat olleet johdonmukaisia, huomiota pitää aiemmista omista puheista siirtää muualle. Kaikkien surkuhupaisinta on se, että sinivihreä porvarihallitus on ollut historiallisen aktiivinen tukemaan korvaavien työpaikkojen syntymistä eli auttamaan työttömäksi jääneitä ihmisiä uuden työpaikan saamisessa. Nykyisellä hallituksella on paljon herkempi sosiaalinen omatunto kuin edellisellä punamultahallituksella, jossa valtiovarainministerin salkku oli nimenomaan demareilla.

Samaan sarjaan kuuluu vuosittaisessa suurlähettilästapaamisessa ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.) pitämän puheen demaripolemisointi. Ulkoministeri Stubb esitti NATO–jäsenyyden pohtimista ja harkitsemista hallitusohjelman hengessä.

Tämähän menee kohta kovemmaksi itsesensuuriksi kuin oli menneinä vuosikymmeninä ja erityisesti Urho Kekkosen presidenttikaudella keskustelu ulkopolitiikasta. Demareiden polemisointia johtivat Uutispäivä Demari ja ex-puheenjohtaja Eero Heinäluoma.

Heinäluoma on vedetty muuten demareiden ulkopolitiikan ulospuhujaksi, kun uuden puheenjohtaja Urpilaisen kokemus ja osaaminen ovat monien mielestä melko heiveröiset. Näin heikoissa kantimissa ei demareiden puheenjohtajan ulko- ja turvallisuuspolitiikan taito ole ollut miesmuistiin. Merkille pantavaa on, että ikään kuin suuren valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomioja halutaan eristää uuden puheenjohtaja Urpilaisen neuvonantajaryhmästä.

Samaan demarisarjaan on luettava presidentti Tarja Halosen tv-haastattelussa veljekansa Viron nykyisen ulkopolitiikan arviointi. Halosen viime viikolla antama lausunto Baltian-maiden tilasta nosti kohun Virossa. Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves ihmetteli Halosen kannanottoa. Halonen sanoi viime Ylen A-studiossa virolaisten potevan jälkineuvostolaista stressiä.

- Viro ei ole koskaan arvostellut, eikä tulevaisuudessa arvostele toisen EU-maan ulkopoliittisia päätöksiä. Se ei myöskään arvioi muiden EU-maiden psyykkistä mielentilaa, presidentti Ilves sanoi Yle Uutisille.

Tällaista kipakkaa palautetta en muista aiemmin veljeskansan suunnasta tulleen – ei edes Neuvostoliiton miehityksen aikana.

Virossa on nyttemmin maan sisäpolitiikka sotkettu Halosen sanomisiin. Tallinnan kaupunginjohtaja ja keskustapuolueen johtaja Edgar Savisaar pyysi blogissaan Suomen kansalta anteeksi presidentti Ilveksen Ylelle antamaa haastattelua. Vastuu siirtyi Halosen haastattelussa nykyiseen demarityyliin kuulijoille ja medialle haastattelun demarijälkiselityksissä.

Hallintoreviisori on toista vuotta kolumneissaan kiinnittänyt huomiota - ja tekee sen uudelleen - muuttuneeseen demareiden oppositiopolitiikan räksytystekotyyliin. Tyyli alkoi puheenjohtaja Heinäluoman kaudella ja näyttää jatkuvan ja siirtyvän kokemattoman uuden puheenjohtajan tyyliksi.

Demarit ovat olleet hallituksessa viimeisen parin vuosikymmenen aikana päättämässä tämän maan asioista rakentavassa yhteistyöhengessä vuoroin Kokoomuksen ja vuoroin kepun kanssa. Demareiden kanssa on voitu tehdä vakaata talouspolitiikkaa ja kantaa yhdessä vastuuta myös aikoina, jolloin on jouduttu tekemään kipeitäkin valtiontalouden vakauttamispäätöksiä ja etuisuuksien suoranaisia leikkaamisia.

On vaikea kuvitella, että demarit nykytyylillään marssivat hallitukseen, kun puolueen kannatus näyttää olevan pikemmin laskusuunnassa kuin noususuunnassa. Paljon tietenkin ehtii tapahtua seuraaviin eduskuntavaaleihin mennessä, mutta kyllä äänestäjätkin huomaavat, kenen politiikka kolisee tyhjyyttä, kenen aktiivista toimintaa tulevaisuuden puolesta.

Eipä ollut ihme, että Hallintoreviisorin usein lainaama, eläkkeelle jo siirtynyt Keskisuomalaisen päätoimittaja Erkki Laatikainen keväällä useaan otteeseen muistutti myös kepua huhtikuussa otsikolla "Kokoomuksen kärki puolueiden paras". Laatikainen luetteli pitkän listan kokoomuslaisia (Katainen, Niinistö, Stubb, Häkämies, Kanerva jne).

Kokoomuksen asetelma tarjoaa ankaran haasteen sosiaalidemokraateille ja keskustalle, jatkoi Laatikainen arvioitaan. Niinpä. Kokoomuksen ei ole tarvinnut siirtää vastuuta puheistaan ja teoistaan kuulijoille.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake