PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Vääriä puolueita

Alluvaari

 17.9.2008


Enemmistö suomalaisista on ajatusmaailmaltaan kokoomuslaisia. Ongelma on siinä, että he eivät tiedä sitä itse, eikä kukaan ole osannut vääntää sitä rautalangasta riittävän selkeästi. Asia ei helpotu sillä, että kilpailevat puolueet ovat haistaneet tuulen suunnan ja verhoutuneet aatteesta ja taustasta riippumatta porvarilliseen kuosiin.

Alluvaari perustaa väitteensä ihmisten elämäntapavalintoihin ja mielipidemittausten tuloksiin. Yksilön oikeudet ja vapaudet, perhearvot, yrittämisen kunnioittaminen, länsimainen demokratia sekä suomalainen kulttuuri ja yhteishenki kansainvälistyvässä maailmassa ovat kokoomuslaista sisältöpolitiikkaa, jolla on kansalaisten kannatus, ja jota kohti muut pinnistelevät, minkä rahkeiltaan ja imagoltaan kykenevät.

Sosialidemokraatit ovat jo 1960-luvulta lähtien rukanneet periaateohjelmiaan niin, ettei jäljellä ole enää muuta punaista kuin perusdemarin tiilitalon seinä ja Saabin takavalot. Sosialismista eivät sosialistit puhu.

Oletteko panneet merkille, kuinka happamin ilmein ja vaisusti SDP:n puoluekokousväki veisaa viime vuosisadan taistelulauluja? Ja muistatteko, mikä oli kansalaisten – jopa demarien oma – reaktio SAK:n öykkäröintimainokseen viime eduskuntavaalien alla?

Väärään puolueeseen nuorena miehenä ajautunut Paavo Lipponen oli demarijohtajana ja pääministerinä otteiltaan kelpo kokoomuslainen, Eero Heinäluoma ei sukeutunut ay-johtajasta minkään väriseksi poliitikoksi, ja Jutta Urpilainen on verhoutumassa tätimäiseen opettajailmeeseen, josta barrikadeilla lippua liehuttava taistelija on yhtä kaukana kuin Muska Babitzin Karita Mattilasta. Porvariainesta siis Jutassakin, joskin vielä vähän keskentekoista.

Vasemmistoliitto ei ollut viime vuosikymmeninä takinkäännöissään yhtä notkea kuin SDP. Niinpä sen kannatus puolittui vuosisadan loppupuolella, eikä nimenmuutokset tai yksittäiset irtiotot oikealle auttaneet. Suvi-Anne Siimes on parhaiten profiloitunut puolikokoomuslaiseksi, mutta hän jättikin - tai joutui jättämään - väärän puolueen.

Luokkapuolue Maalaisliitto muutti itsensä Keskustapuolueeksi 1960-luvulla ja kuvitteli samalla muuttuvansa kokoomuksen kaltaiseksi yleisporvarilliseksi voimaksi. Toisin kävi. Juntit pysyivät juntteina. "Moderni keskustalainen yleispuolue" joutui identiteettikriisiin ja koki kirvelevän vaalitappion vuoden 1970 eduskuntavaaleissa.

Sittemmin Keskusta on menestynyt paremmin, vaikka ilme onkin kaksijakoinen: nimi on erikseen ja maalaisliittolainen politiikka erikseen. Tähän kompromissiin on väki tyytynyt, vaikkei sitä ole täysin ymmärtänytkään. Vielä vähemmän he ymmärtävät sitä, että maaseutukonservatiivinen puolue kuuluu Euroopan parlamentissa liberaaliryhmään. Mutta ei silläkään tunnu olevat niin väliä. Ideologiasta viis, selkänoja otetaan sieltä mistä saadaan.

Kauko Sipponen, entinen presidentin kansliapäällikkö, maaherra, professori, Urho Kekkosen kaveri ja ties mitä, sanoi kerran Alluvaarille, että ei Maalaisliitto ole hänen todellinen aatteellinen kotinsa, mutta se ryhmä, jota hän sisimmissään kannattaa, ei tarjoa samoja mahdollisuuksia.

Ajatelkaapa Esko Ahoa, Anneli Jäätteenmäkeä jne. Jonkin sortin kokoomuslaisista hekin voisivat käydä, mutta ovat aikoinaan löytäneet oman nosteensa kannalta suotuisan väylän. Pyrkyä poteville pohjalaisille porvareille maalaisliitto oli takavuosina houkutteleva vaihtoehto.

Perussuomalaisten Timo Soini on kokoomuksenmakuinen mies, joka Veikko Vennamon tapaan osaa innostaa vallanpitäjiä vieroksuvia pieneläjiä. Hänestäkin voisi sanoa, että oikea mies väärässä puolueessa, mutta ei sanota. Timo tekee hyvää työtä pitäessään joukkonsa poissa vasemmiston vankkureista ja Nukkumatin puolueesta.

Elisabeth Rehn ja Stefan Wallin ovat pusun ja pesun kestäviä kokoomuslaisia niin kuin noin puolet RKP:n joukoista muutoinkin. Heidät on vienyt väärään puolueeseen kielipolitiikka ja sitä kautta mahdollisuus tulla valituksi omilta alueiltaan eduskuntaan. No, ei se nyt niin hirveän väärin ole, kokoomuslaisia arvoja voi puolustaa monilla areenoilla.

Joko tuli todistetuksi, että enemmistö suomalaisista on kokoomuslaisia? Mitäpä jos vielä osoittaisitte sen vaaliuurnilla. Ei tarvitsisi Alluvaarinkaan kehitellä näin pitkiä todistusketjuja.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake