PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Kunnallisvaalien alusviikoilla ei kaikilla hermot pidä

Hallintoreviisori

 7.10.2008


Hallintoreviisori käsitteli edellisessä kolumnissaan politiikan löysiä puheita ja päästöjä. Aihetta on syytä jatkaa, koska noteerattavia politiikan päästöjä on kertynyt siinä tahdissa, ettei aikaisemman kolumnin painomuste ehtinyt edes kuivua.

Jos edellisen kolumnin päästöjen ykköspaikan otti kepun puoluesihteeri Jarmo Korhonen, niin, niin omassa sarjassaan samalle tasolle nousee ehdottomasti demarien ex-puheenjohtaja Paavo Lipponen.

Lipponen vertasi Tapanilan työväenyhdistyksessä pitämässään puheessa Kokoomusta ja "McCainin Amerikkaa", jotka molemmat yrittävät irtautua "kapitalismin rötöksistä" ja esiintyä työmiehen ystävinä.

"Kokoomuksen ylimielisen omahyväinen retostaminen 'työväen presidentillä' ja nyt töihin ryhtymisellä haalareineen ei näytä kovin sivistyneeltä", Lipponen sanoi. Lipposen hermo ei pitänyt nyt, eikä esim. vuoden 2006 presidentinvaaleissa.

Kokoomuksen puolelta ei jääty toimettomaksi. Kokoomus myönsi välittömästi Paavo Lipposelle "Tuulettaja-palkinnon" politiikan ja Kokoomuksen vaalikampanjan ansiokkaasta tuulettamisesta".

- Lipposen sanansäilä puhdisti politiikkaa ja osoitti, että hymistelyn sijasta myös kipeimmistäkin asioista on voitava keskustella, Kokoomus toteaa tiedotteessaan.

Hallintoreviisori muistuttaa lukijoita siitä, etteivät Paavo Lipposen tuuletukset tässä viime aikoina ole jääneet tuohon Kokoomus –tuuletukseen. Muistamme Lipposen Savon Sanomien yleisönosastoon lähettämän kirjeen otsikolla "So long".

Lipponen aloitti kirjeensä: "Sen johdosta, että Savon Sanomissa on kaksi kertaa pääkirjoitussivulla (pääkirjoitus 19.8. ja alio 20.8.2008) puututtu allekirjoittaneen toimintaan henkilöön menevällä tavalla ..." ja päätti kirjeensä: "Kun aikoinaan läksin maailmalle Kuopiosta, sanoin "goodbye". Nyt sanon: So long!"

Voe tokkiissa. Kuopio oli Hallintoreviisorin koulukaupunki ennen yliopisto-opintoja. "Oekeetten immeesten" touhuja tässä edelleen vaan seurataan. Enpä vain muista, että kukaan olisi Lipposen tavoin sanonut omalle heimokansalleen "So long".

Kokoomuksessa oltiin toki tyytyväisiä Lipposen Kokoomus –tuuletuksesta ja vaalityöstä, mutta että ihan omalle heimokansalle sanotaan yksipuolisesti hyvästi, niin se ei mene edes Kuopion torin laidalla olevan Veljmies-patsaan kaaliin. Ne hermot, ne hermot.

Demareiden touhuista on hyvä jatkaa edelleen, sillä niin hakusessa on heidän talous- ja veropoliittinen linjansa. Hallitukseen kohdistuvan räksyttämisen (siis se linja, jonka Eero Heinäluoma puheenjohtajana aloitti) aloittaneen puheenjohtaja Jutta Urpilaisen rooli ei talouskeskustelussa ole kirkastunut Hallintoreviisorille. Onko demareiden räksytyslinjan lisäksi työkalupakissa myös paniikkimielialan lietsonta? Tämä viestinee hermojen pettämisestä.

Vuosia jatkuneen talouskasvun heikkeneminen oli hallituksella hyvin tiedossa, kun vuoden 2009 talousarvio annettiin eduskunnalle. Opposition näkökulmasta budjetti on linjauksiltaan kiusallisen kaukonäköinen. Kaikki eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa käyneet talousasiantuntijat ovat pitäneet Hallintoreviisorin saaman käsityksen mukaan budjetin painopisteitä ja linjauksia tähän taloustilanteeseen sopivina.

Demareiden räksytyspolitiikka ei vielä ole näkynyt puolueiden kannatuksia mittaavissa tutkimuksissa, vaan kaikissa demareille ennustetaan viime kuntavaaleja selvästi alempaa kannatusta. Hallintoreviisori kysyy mantran tavoin tässäkin kolumnissaan, mihin on kadonnut demareiden rakentava ja maltillinen yhteistyöhakuinen politiikka, jota demarit harjoittivat vv. 1995-2003 Kokoomuksen kanssa ja vv. 2003-2007 kepun kanssa?

Jos tämä paniikin lietsonta ennen vaaleja saa kasvavia muotoja, demarit syyllistyvät vastuuttomaan isänmaamme asioiden hoidon vaikeuttamiseen, jota ei ole koettu vuosikymmeniin.

Demareiden räksytyspolitiikasta voitaneen vetää yksi johtopäätös: Kokoomuksen toiminta, politiikka ja tavoitteet ovat ilmeisen oikein osuneita. Kokoomus avasi viime lauantaina kuntavaalikampanjansa ja oli mukana yli 150:ssa toivotalkootapahtumassa ympäri Suomea.

Kuntavaaleihin on aikaa enää runsaat kaksi viikkoa. Vaalitaistelun hektisemmät hetket ajoittuvat kahdelle viimeiselle viikolle. Erilaista sensaatiohakuista irtiottoa ja paljastusta koettaneen parin viikon aikana. Millä puolueella "hermo pettää" vaalitaistelun loppusuoralla, jää nähtäväksi. Hermon pettämisellä tarkoitan myös ylipopulismin ryöstäytymistä puhujansa hallinnasta.

Ennusteet ennakoivat kepulle ja demareille haasteellisia vaaleja. Kokoomukseltakin, huolimatta kohtuullisista näkymistä, vaaditaan asemien säilyttämiseksi aktiivista, määrätietoista ja kansalaisia puhuttelevaa vaalityötä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake