PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Demokratiaa ja monenlaisia demokraatteja

Hallintoreviisori

 17.11.2008


Hallintoreviisori on ollut perin hämmentynyt yhden sun toisen puolueen suorittamasta omasta veljesvertaamisesta USA:n demokraattisen puolueen kanssa.

Demareiden puoluevaltuuston kokouksessa viime viikolla puheenjohtaja Jutta Urpilainen unelmoi amerikkalaisesta ja pohjoismaisesta yhteiskunnasta samalla, kun hän ruoski ja syytti hallitusta maailmanlaajuisesta rahoituskriisistä. Urpilainen oli seuraamassa USA:n presidentinvaaleja ja käytti puoluevaltuustossa vertauskuvallisesti Barack Obaman voittopuheessaan käyttämiä sanoja.

Sitä ollaan niin demokraatteja, että ... Jo aiemmin syksyllä Hallintoreviisori bongasi ex-puheenjohtaja Eero Heinäluoman Barack Obama -T-paita päällä.

Hallintoreviisori haluaa muistuttaa sosialidemokraatteja siitä, ettei USA:n demokraattisen puolueen ohjelmissa lue tekstiä, joka on meillä demareiden periaatteissa: "Sosialidemokratia on yhteiskunnallista uudistustyötä sosialismin arvojen perustalta. Sosialismi korostaa yksilöiden yhteisvastuuta toisistaan ja yhteisöstään."

Mutta eiväthän nämä veljespuoluevertailut tähän jääneet. Myös pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) vertasi USA:n demokraatteja kepun veljespuolueeksi. Mitäs tuohon kommentoisi? Kepun periaatteissa ja ohjelmissa sekä historiikissa on vuosikymmeniä esiintynyt sana puitetalous kepun talousjärjestelmäajattelusta. Sellaistakaan talousmallia en löydä USA:n demokraattisen puolueen ohjelmista.

Sen Hallintoreviisori ymmärtää, kun bongasi itsensä Ben Zyskowiczin Barack Obama -T-paita päällä, että USA:n demokraattisen puolueen ideologia on lähellä Kokoomuksen omia arvoja, vaikkei puolue Kokoomuksen lailla maailmanlaajuiseen keskusta-oikeistolaisten veljespuolueiden verkostoon (International Democrat Union) kuulukaan.

Kun tuosta kaikesta veljespuolueihmetyksestä Hallintoreviisori oli selvinnyt, niin demareiden pitkän linjan kansanedustaja ja ex-ministeri Antti Kalliomäki puhdisti kyllä viime viikolla poliittisen pöydän.

"Kokoomus on istahtanut SDP:n syliin kuin iso mamma, joka tukahduttaa meitä", laukoi Kalliomäki lehtihaastattelussa. Kalliomäen mukaan Kokoomus on ominut sosialidemokraattista ajattelua. Kahden vaalitappion jälkeen SDP:llä voi olla edessään vielä syvempikin pohjakosketus, varoitti Kalliomäki edelleen Helsingin Sanomien haastattelussa.

Hallintoreviisori on aiemmin lukuisissa kolumneissaan käsitellyt demareiden nykyistä tilaa ja politiikan teon muuttumista räksytykseksi aikaisemman yhteistyöhakuisen ja vastuunkantopolitiikan sijasta. Ilmiö alkoi edellisen puheenjohtaja Eero Heinäluoman aikana ja jatkuu nyt uuden kokemattoman puheenjohtaja Urpilaisenkin politiikan tekotavassa. Räksytyskuoroon on liittynyt kokoomus – demarihallitusten pääministerinä toiminut ex-puheenjohtaja Paavo Lipponenkin. Ja samaan sarjaan on luettava Antti Kalliomäenkin lehtihaastattelussa esittämät tilannearviot.

Ei tässä pysy mukana enää tällainen politiikan pitkän linjan seuraajakaan pohtiessaan, mikä on demareiden politiikan sisältö ja vaihtoehto tässä ja nyt.

Maailmanlaajuisen rahoituskriisin ja mahdollisen talouslaman laittaminen nykyisen hallituksen syyksi on melko kevyttä politiikan tekoa, kun sitä omaa vaihtoehtoa saa hakea vain vertauksista USA:n demokraattisen puolueeseen. Siinäkin aatteellinen rehellisyys on melko sokaistunutta, jos demarit eivät tunnusta omien periaatteidensa rakentuvan sosialismin arvoille.

Pienenä vinkkinä kehottaisin lukemaan puheenjohtaja Jyrki Kataisen (kok.) blogista hänen ja Kokoomuksen poliittisen ajattelun perustuvan arvoihin. Sosialidemokratialla ei ole mitään tekemistä Kokoomuksen arvojen kanssa.

Ja lopuksi asiasta toiseen eli läntisen naapurimaamme tilanteeseen. Ruotsissa on porvarihallitus istunut nyt kaksi vuotta. Ensimmäisenä vuonna, hallituksen toimittua muutaman kuukauden pääministeri Fredrik Reinfeldtin hallituksen kannatus romahti ja sosialidemokraattien kannatus nousi suuremmaksi kuin hallituspuolueiden yhteensä. Syitä kannatuksen laskuun oli monia porvarihallituksen ministereiden taustoissa ja tehdyissä poliittisissa ratkaisuissa.

Nyt Ruotsista kuuluu kummia. Kahdessa viimeksi julkaistussa kannatusmittauksessa porvarihallituksen suosi on alkanut vahvistua ja sosialidemokraattien laskea roimasti. Viimeksi sunnuntaina julkaistu Sifon mittaus sai hallitusrintaman eli porvariallianssin yhteiseksi kannatukseksi 45,3 % ja sosialidemokraattien kannatukseksi 39,6 %.

Hallitusrintaman kannatuksen vahvistuminen on tapahtunut etupäässä maltillisen kokoomuksen kannatusmuutoksessa, joka alkaa olla palautunut vuoden 2006 eduskuntavaalien tasolle. Mielenkiintoista taustaa tuossa sunnuntain Sifon mittaustuloksessa oli sosialidemokraattien kannatuksen romahtaminen Suur-Tukholman alueella ja vastaavasti porvariallianssin kannatuksen vahvistuminen. Muistuttaa vähän Suomen kuntavaalien kehitystä.

Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja, nykyinen pääministeri Fredrik Reinfeldt ja demareiden puheenjohtaja Mona Salin ovat Ruotsin seuraavien eduskuntavaalien pääministeriehdokkaat. Hallintoreviisori ennustaa porvariallianssin kannatuksen vahvistumista ennen Ruotsin eduskuntavaaleja.

---

Hiihtokausi on alkanut ja sitä aihepiiriä sivuaa Hallintoreviisorin seuraava kolumni.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake