PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Perinteisellä ja luistelutyylillä ladulla ja politiikassa

Hallintoreviisori

 2.12.2008


Hiihtokausi on alkanut ja ainakin eri talvilajien maailman cupeissa suomalaisia on useissa lajeissa kärkipaikoilla. Kotimaan politiikassa sen sijaan on luistelutyyli huonolla tekniikalla laskemassa edelleen vasemmiston kannatusta.

Suomessa on kahtena viikonloppuna järjestetty sekä alppilajien että perinteisten pohjoismaisten hiihtolajien maailmancup kisoja Levillä ja Kuusamossa. Molemmissa tapahtumissa on talvinen sää ollut kisajärjestäjille varsin suosiollinen. Monet Keski-Euroopan tv-kanavat on ylistäneet Suomen talvista Lapin luontoa. Parempaa matkailumainosta ei juuri voisi kuvitella, kun Joulupukkikin oli esim. viime viikonvaihteessa saksalaisella kanavalla varsin upeasti esillä.

Suomen Hiihtoliiton johtokunta julkisti oman taloutensa rajun tervehdyttämisohjelman aiemmin marraskuussa. Itse toimitusjohtaja Jari Piirainenkin lakkautti oman tehtävänsä. Hiihtoliiton talousvaikeudet eivät ole estäneet suomalaisten menestystä kaikilla rintamilla. Hiihtoliitto on tuiki tarpeellinen koordinaatioelin suomalaiselle hiihtourheilulle, joten toivotaan, että tulevan talvikauden jälkeen keväällä on puhtaalta pöydältä – Jari Piiraista lainaten - saatu kokoon uusi sisäinen organisaatiorakenne. Hallintoreviisori on toiveikas, että orastava menestys tuo myös talouttakin jatkossa vahvemmaksi.

Hallintoreviisori hiihtourheilun vankkumattomana sinivalkoisena puolestapuhujana ja kannattajana on ollut jopa surullinen edelleen jatkuvasta Lahden vuoden 2001 MM-kisoista alkaneesta doping –leimakirves ja huhumylläkästä. Lahden tapahtumista on jo yli 7 vuotta, mutta leimakirves- ja huhukäytäntö tuntuu vain välillä jopa kiihtyvän.

Jopa norjalaiset ovat alkaneet ihmetellä, eikö jo alkaisi riittää. Leimakirvestä on käytetty tavalla, jossa jopa norjalaiset ovat joutuneet todistamaan Suomen puolesta, ettei nyt ihan kaikkea ilman todisteita – voi pitää totuutena.

* * *

Mutta osataan sitä luistella myös kotimaan politiikassa. Demarien puoluehallitus toissa viikolla toitotti hallituksen politiikasta, että väärin elvytetty. Demarien luistelutyylin tekniikka petti pahemman kerran, kun he arvostelivat hallituksen aikeita lisätä valtion velanottoa. Syyskuussa annetun ja jo mittavan elvytyspaketin sisältävän vuoden 2009 talousarvion menojen rahoittaminen vaatii tämän hetkisen arvion mukaan n. 2 mrd euroa velan ottoa.

Jopa demaritaustaiset ekonomistit pitävät velanottoa valtiontaloudelle parempana elvytyskeinona kuin työttömyyden päästämistä liiaksi kasvamaan. Se on opittu 1990-luvun lamasta. Satojen tuhansien työttömyys piti valtiontaloutta ja menotaloutta ahtaalla koko 1990-luvun.

Pankkipuolen ekonomistit tässä juuri tällä viikolla puolestaan ounastelivat Hallintoreviisorille lainanannon helpottumista jo alkuvuonna, vaikka tämä nykyinen tilanne on ekonomisteille pahin mahdollinen tilanne ammatillisessa mielessä ennustaa tulevaisuutta.

* * *

Villeimmät huhut hevosmiesten ja Juttutuvan uutistoimistojen mukaan spekuloivat demarien oppositiopolitiikan luistelutyylin pahasta tekniikkavirheestä ja jopa Eero Heinäluoman paluusta takaisin puheenjohtajaksi. Uusi kokematon puheenjohtaja Jutta Urpilainen ei hallitse monen pitkän linjan demarivaikuttajan mukaan politiikan perusluistelutyyliä edes positiivisessa mielessä tarkoitettuna.

Demarien monenlaisen ja kaikenkirjavan unelmahötön tarjonta ja USA:n demokraattien ihannointi kertoo epäuskon levinneen demarikentälle nii, ettei ede omiin periaatteisiin luoteta. Lohkaisipa eräs kansanedustajademari Hallintoreviisorille, että kohta on pukupakko Juttutupaankin. Meinaan kun duunarien jälkeläiset ajavat omilla länsiautoilla, kännykät povitaskussa ja läppärit matkalaukkuna sekä räätälöity merkkipuku päällä. Demarien äänestämisestä nämä jälkeläiset eivät enää liiemmälti perusta.

* * *

Veljet keskustassa yrittivät sen sijaan viime viikonvaihteen puoluevaltuuskunnan kokouksessa säilyttää luistelutyylin sijasta perinteisen tyylin. Nimittäin perinteiseen tapaan kepun puoluevaltuuskunnan kokouksessa tyytymättömyys puoluejohtoa kohtaan oli kokoussalin ulkopuolella suurempaa kuin itse kokoussalissa.

Lehtihaastatteluissa monet kepun kansanedustajat käyttivät kovaa kieltä puoluesihteeri Jarmo Korhosen toiminnasta. Kepun eduskuntaryhmän kokenut kansanedustaja arveli tässä taannoin Hallintoreviisorille, että Korhosen kannatus on eduskuntaryhmässä shokeeraavan alhaista.

Ans kattoo, mitä tapahtuu viimeistään vuoden 2010 kepun puoluekokouksessa. Hallintoreviisori ennustaa Matti Vanhasen säilyttävän asemansa, koska kaikki muut vaihtoehdot ovat kepulle huonompia.

* * *

Perinteistä sen sijaan on kysymys, kun Kansallinen Kokoomus rp. täyttää 09.12.2008 kunniakkaat 90-vuotta. Perustamisjulistuksesta Hallintoreviisori poimi muutamia lauseita, jotka ovat edelleen tässä ajassa:

"Tarvitaan kansallinen kokoomus yli vanhojen, merkityksensä menettäneiden puoluerajojen, jotka jo liian kauan ovat toisistaan erottaneet samoin ajattelevia kansalaisia. Tämän kokoomuksen suurena tehtävänä tulee olla työ yhteiskuntaa säilyttävien voimain vahvistamiseksi kansamme keskuudessa.

Kansamme on kohotettava korkeammalle sivistyksen tasolle. Uskollinen työ siinä kutsumuksessa, joka kunkin osalle on tullut, on nostettava maassamme kunniaan. Kansallinen varallisuutemme on saatava kasvamaan, jotta me kykenemme uupumatta täyttämään itsenäisen valtakunnan monet tarpeet ja jotta vähäväkisten asema voi kohota ja heidän tyytyväisyytensä isänmaassa tulla suuremmaksi."

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake