PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Joulukauppa vauhdissa?

Finanssinurkka

SAMI JÄRVINEN, 4.12.2008


Syksyn mentyä maailmalla taloudellisen kurimuksen paineessa, pankkien kaatuessa, asuntohintojen tippuessa ja pörssikurssien romahtaessa, joulukaupan odotetaan kertovan lopullisesti kuinka ahtaalle kuluttaja (ihminen?) on ajettu.

Amerikkalaiset kauppiaat avasivat ns. Black Friday:na alkaneen joulukauppasesongin kunniaksi kauppojen ovet aikaisin aamulla ja luvatut alennukset ovat nyt jo kymmeniä prosentteja. Itse nuukana suomalaisena kuvittelin, että amerikkalaiset olisivat jo nääntyneet henkisestikin jatkuvaan osteluun saati, että monilla pitäisi lisävelan saatavuuskin jo nollilla ja luottokorttien rajat paukkuneet. Hölmöpä olin luuloissani.

Porukkaa oli leiriytynyt kauppojen eteen telttoihin, jotta ehtisivät poimia sitten ovien auettua parhaat tarjoukset päältä pois. Yksi Wal-Mart:in työntekijä jopa kuoli asiakkaiden rynnistyksen alle ja monia loukkaantui. Joka tapauksessa, hullu meno ainakin toistaiseksi näytti jatkuvan. Tekisi kyllä amerikkalaisille erittäin hyvää niellä nyt karvas kalkki ja ottaa se väistämätön lama sieltä ja alkaa vihdoin säästämään talouttaan tasapainoon.

Suomessakin kauppiailla oli kiire heti joulukuun aluksi kertoa kuinka joulumyynti etenee viime vuosien malliin ja kasvua odotetaan 2-3 prosenttia edelliseen. Tämä siis vaikka joulukauppa on vasta alussa, itse en esimerkiksi osta mitään jouluun liittyvää ennen noin kahdettakymmenettä päivää. Muutenkin harva suomalainen vielä kaikkia jouluostoksiaan on tehnyt, etenkään ruokaostoksia, jotka myös lasketaan joulukauppaan.

Puhuvat kauppiaat mitä puhuvat, mutta kyllä selviö on se, että monissa kodeissa talouden tilanne on nopeasti muuttunut ja jouluun valitettavasti mennään monen kohdalla yt-, lomautus- tai irtisanomisuhan varjostamana. Se ei ole omiaan lisäämään kulutusta. Kauppiaiden aikaistetut alennuskampanjat kertovat myös omaa kieltään. Lahjat tulevat tänä jouluna varmasti pohjautumaan enemmän järkiperusteisiin ja hyvä niin, kyllä sitä kauppaa joka tapauksessa riittävästi syntyy.

Velkarahoituksella on porskuteltu nyt vuosikaupalla samalla nostaen hintoja pilviin ja luoden jatkuva velkaa velan päälle kierre, josta nyt näyttää olevan todella vaikea päästä tasapainoiseen tilanteeseen ilman että koko korttitalo romahtaa vieden mukanaan niin pieniä kuin suuriakin yrityksiä.

Päättäjätahot, jotka vuosia tottuivat helppoihin verotuloihin ja siten paisuttivat etenkin hallintoaan ja byrokratiaa, eivät nyt luonnollisesti millään hyväksyisi väistämätöntä totuttelemista pienempään budjettiin. Tehdään kaikki sen eteen, että entinen meno vielä jatkuisi. Nyt olisi korkea aika pitää paussia, lyhennellä velkoja ja laittaa taloudet tasapainoon. Tottakai se kirpaisee ja se kuuluu asiaan.

Pidemmällä aikavälillä tilanne on kuitenkin parempi. Päättäjien ja viranomaistahojen toimista huolimatta yritykset, kuluttajat ja pankit ovat onneksi tulleet enimmäkseen järkiinsä. Kulujen karsinta, turhat ostokset ja holtiton lainaaminen ovat kaikki paranemaan päin ja uuteen taloudelliseen tilanteeseen sopeutuminen on siten täydessä käynnissä.

Kirjoittaja Sami Järvinen on kauppatieteiden tohtori ja hän on tehnyt väitöskirjansa raaka-ainejohdannaisten hinnoittelusta ja markkinainformaation hyväksikäytöstä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake