PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Katse kristallipalloon

Finanssinurkka

SAMI JÄRVINEN, 2.1.2009


Vuosi 2008 jää historiaan yhtenä sijoituksille "verisimpänä" vuotena. Jo vuoden 2007 kesällä alkanut luottomarkkinoiden hyytyminen ja pankkien ongelmien kasautuminen huipentui menneen vuoden aikana useiden merkittävien pankkien konkursseina ja haltuunottoina sekä mm. Islannin pankkisektorin ja sitä myötä koko saarivaltion totaalisena luhistumisena.

Mediasta tulivat tutuiksi sanat pelastus ja elvytys. Vielä keväällä hieman hidastuvaksi veikattu reaalitalous koki syväsukelluksen syksyllä taantuman kautta suoraan lamaan, vaikka tätä jälkimmäistä sanaa ei saisikaan käyttää ettei pelotella suurta yleisöä.

Alkaneesta vuodesta veikataan yleisesti historian yhtä rajuimmista lamavuosista ja sitä ei toki ole erityisen vaikea uskoa, kun katsoo esimerkiksi miten syksyllä raaka-aineet, osakkeet ja korot suorastaan romahtivat. Siitä huolimatta raha ei vielä liiku ja talous ei käynnisty, koska ihmiset ovat tiedostaneet taloutensa epätasapainotilanteen ja yritykset ovat aloittaneet mittavat laihdutuskuurit kamppailussaan eloonjäämisestä supistuvilla markkinoilla.

Inflaation pelosta siirryttiin suoraan deflaation pelkoon. Pelastuspaketeista ja rahan pumppaamisesta odotetaan apua talouteen, mutta niissäkin on riskinsä eikä vaikutus ole välitön vaan ottaa oman aikansa.

Paljolti lama on myös kollektiivisesti korvien välissä, joskin pitkällä aikavälillä ihmiset eivät voi syödä enemmän kuin tienaavat. Tätähän kehittyneiden maiden kansalaiset ovat pitkälti viime vuodet tehneet. Liian alhaisen korkotason ja valheellisen oletuksen ainaisesti nousevista asuntojen hinnoista takia on paljon velkarahaa kanavoitunut tuottamattomasti puhtaaseen kiinteistöspekulointiin.

Reaalitalous tulee melkoisella varmuudella pysyttelemään useimmilla merkittävillä markkina – alueilla heikkona ja negatiivisena, mutta jo vuoden vaihteessa saavutettiin tunnelmissa niin synkät madonluvut sekä kuluttajien että yritysten osalta, että on vaikea uskoa sukelluksen syvenevän enää vuodelle 2010. Toisaalta kasvu tuskin lähtee railakkaaseen nousuun heti 2009 loppupuolella, mutta pohjanoteeraukset on kyllä hyvinkin mahdollista saavuttaa.

Asuntojen hinnat tulevat jatkamaan laskuaan lähes kautta maailman, eikä laskulta säästy Suomikaan vakuutteluista huolimatta. Yhdysvalloissa lasku voi saavuttaa jo pohjansa tänä vuonna, mutta Euroopassa lasku tulee olemaan rajua. Niin paljon hitaasti purkautuvaa kuplaa on ehtinyt löysän rahan aikana syntyä.

Osakemarkkinoilla tulee näyttämään valoisammalta. Korjausliike on jo nyt ollut huomattavan raju ja elinkelpoisimmat yritykset tulevat laittamaan itsensä nyt laman aikana huippukuntoon kun taas heikompia menee konkursseihin. Siten perinteiset indeksit tuskin nousevat rajusi, mutta yksittäiset yritykset voivat tarjota huimia tuottoja.

Edelleen ongelma on sitten vaan poimia nuo raketit. Tavallisen kansalaisen vuosi tulee olemaan keskimäärin viime vuotta vaikeampi, mutta sijoittaja on hyvin todennäköisesti jo pahimman rytinän tältä erää kokenut.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake