PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Hinnat tippuvat

Finanssinurkka

SAMI JÄRVINEN, 14.1.2009


Joulumyynti on osoittautunut pettymykseksi – kauppiaille – eikä heille hyvää lupaa myöskään alkanut vuosi. Sen sijaan kuluttaja, säästäväinen ihminen, porskuttaa. Tarjolla on nyt kulutustavaraa rajuilla alennuksilla. Euroopassakin, vaikka Yhdysvalloissa kaikki onkin suurempaa, myös alaspäin. Osta auto, saat toisen kaupan päälle, jne.

Moiset alennusorgiat ovatkin saaneet virkamiehet ja kansanedustajat toimeliaiksi, jotta päästäisiin taas nopeasti korkeiden hintojen aikaan. Korkoa yritetään painaa nollaan keinolla millä hyvänsä, jotta taas ne joilla kalliisiin kulutustavaroihin ja myös asuntoihin ei ole varaa, pystyisivät niitä velalla hankkimaan.

Mediassa toinen toisensa jälkeen, virkamies, poliitikko ja ekonomisti, rohkaisevat kansalaisia velanottoon. Valtiovallan toimesta on julistettu sota säästäväistä ja vastuuntuntoista kansalaista vastaan ja tuhlaajapojan puolesta.

Valtiojohdon ja edunvalvojien edustajien toimet näyttävät jo puhtaalta paniikilta saada velkatalous taas äkkiä pyörimään niin kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Normaalin talouden syklin ei anneta rauhassa toimia ja firmojen tehdä välttämätöntä sopeutusta muuttuneisiin olosuhteisiin.

Järjettömän velkaperustaisen tuhlaamisen aika on toistaiseksi ainakin ohi. Kansalaisen, jolla talous on kunnossa, kannattaa vastustaa annettua mallia niin pitkälle kuin mahdollista. Deflatorinen kuluttaja- ja omaisuuskohteiden hintojen kehitys on vahingollinen ennen kaikkea valtiolle, jonka mahdollisuudet inflaatioveron käyttöön häviävät. Huomatkaa kuitenkin, että tavaroita on ihan saman verran kuin ennenkin. Toki kun aikaa kuluu, niin tuotanto supistuu, mikäli ihmisiä ei saada taas potkittua kulutusvaihteelle.

Harvalla on vaan pokkaa sanoa, että syytäkin on supistua. Ihmiskunnan tulisi keksiä kestävämpiä perusteita tulevaisuuden varallisuuden muodostukselle kuin toinen toistaan tarpeettomampien tavaroiden syytämistä kuluttajamarkkinoille.

Hinnat ovat laskusuunnassa ja länsimaisten valtioiden ykkösprioriteetti on tällä hetkellä välttää hintojen lasku ja kääntää se nopeasti nousuksi. Näin ne toivovat stimuloivansa jälleen turhakekulutusta ja kasvattavansa verotuloja hintojen nousun kautta.

Yksittäisille ihmisille hintojen lasku on tervetullut ilmiö. Ostamaan ei ole niin kiire, voi ostaa sitä, mitä juurikin tarvitsee, asuntojen ja autojen ostoon tarvitaan vähemmän lainaa, jne. Ei ole vaikea nähdä, että nämä ovat positiivisia asioita. Korot nollaan painamalla koetetaan epätoivoisesti saada sijoittajat ja säästäjät taas pois turvallisista talletuksista ja laittamaan rahansa sen sijaan riskillisiin kohteisiin tai ainakin edes kulutukseen.

Nollakorko ei toki tuota mitään nimellisesti, mutta jos ja kun hinnat edelleen laskevat, efektiivinen tuotto on kuitenkin positiivinen. Osakkeisiin sisältyy edelleen mittava riski, jokaisen tulisi tarkastella kannattaako se riski vielä syklin tässä vaiheessa ottaa. Kovasti ostoksille ainakin jo kehoitetaan, mutta riskistä ollaan hiljaa.

Kirjoittaja Sami Järvinen on kauppatieteiden tohtori ja hän on tehnyt väitöskirjansa raaka-ainejohdannaisten hinnoittelusta ja markkinainformaation hyväksikäytöstä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake