PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Kuiskauksia mollista

Finanssinurkka

SAMI JÄRVINEN, 19.2.2009


Rajuista ja maailmanlaajuisista elvytysyrityksistä huolimatta alkaneen vuoden ja viime viikkojen talousuutiset ovat olleet pääasiassa hyvin mollivoittoisia. Irtisanomisia, yt-kutsuja, osinkojen leikkauksia, talouskasvun seisahtumista, kurssien laskua, jne olemme saaneet seurata talousmediasta taukoamatta. Merkkejä paremmasta ei ole vielä näkyvissä, ja olisikin epärealistista odottaa, että suunta yhtäkkiä kääntyisi.

Nousukauden kuplia rakenneltiin velkarahalla kuitenkin vuosia ja tämän liialliseksi paisuneen velanoton purkaminen ottaa oman aikansa vaikka siitä aiheutuvaa kansantuotteen laskua yritetäänkin kaikin keinoin pehmentää.

Kirkossa kuulutettua ei ole myöskään se, että elvytystoimet olisivat yksinomaan positiivinen asia talouksille. Ensinnäkin, nyt rahaa syydetään suunnilleen minne tahansa, missä näkyy jotain tulipalopesäkettä eikä markkinoiden anneta toimia. Pääoma allokoituu siis tässä prosessissa usein aika tehottomasti. Toiseksi, elvyttäminen täytyy tehdä uudella velkarahalla, jolloin kansakuntien veronmaksajien kannettavaksi tuleva velkataakka entisestään kasvaa.

Se, mitä maailmantalous ensisijaisesti nyt kaipaisi, olisi velkamäärän keventäminen, nousukauden kannattamattomien investointien purkaminen, tehottomien yritysten konkurssit, työvoiman ohjautuminen kannattaville toimialoille ja hintojen korjaantuminen nopeasti tasoille, joilla kauppa taas käy.

Talous taantuu parhaillaan hyvin voimakkaasti ja maailman laajuisesti. Autoteollisuus on vaikeuksissa erityisesti Yhdysvalloissa, mutta myös muualla maailmassa. Lentäminen on vaikeuksissa, samoin rakentaminen ja lähestulkoon kaikki talouden osa-alueet. Helpompi olisi luetella ne alat, joissa menee edes kohtuullisesti.

Osakkeiden halpuuteen ja korkeisiin osinkoihin luottaville koituu pettymysten ajat keväällä kun nähdään, että tulosten hiipuminen ja taloustilanteen sumeneminen tulevat leikkaamaan useimpien yhtiöiden osingoista leijonan osan, jopa jättämään osingon tältä vuodelta kokonaan väliin. Mikään ei takaa osinkojen nopeaa palautumista ensi vuonna ja sen jälkeen. Markkinoita jaetaan nyt uusiksi ja huippuyhtiöt tulevat olemaan laman jälkeen entistä kovemmassa iskussa, mutta konkursseja tullaan myös näkemään runsaasti.

Osakemarkkinoille mukaan lähteminen on edelleen kovaa riskipeliä, eikä sitä vielä uskalla suositella rahoistaan tarkoille sijoittajille. Kovasti on ilmassa pelottelua seuraavasta rajusta noususta myöhästymisestä, mutta aina pelko ei ole pahasta. Talletusten korot ovat toki jo romahtaneet rajusti, mutta positiivisia tuottoja muista sijoituksista on odotettavissa vasta kun on näkyvissä, että talouden pohja alkaa häämöttämään ja uusi nousu voi alkaa.

Kirjoittaja Sami Järvinen on kauppatieteiden tohtori ja hän on tehnyt väitöskirjansa raaka-ainejohdannaisten hinnoittelusta ja markkinainformaation hyväksikäytöstä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake