PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Finanssinurkka:

Pankit virittelyn tarpeessa

SAMI JÄRVINEN, 4.3.2009


Maailmantalous on voimakkaassa syöksyssä, eikä loppua ole näkyvissä. Pörssikurssit kautta maailman ovat ottaneet uuden rajun rykäyksen alaspäin. Näyttää siltä, että tuomion profeetat, etunenässä New Yorkin yliopiston professori Nouriel Roubini, ovat olleet eniten oikeassa talouden kriisin ennustamisessa. Ainoastaan, että hekin ovat olleet aivan liian optimistisia.

Alkuvaiheessa modernin rahajärjestelmän pettämiseen ei uskottu ja ongelmia yritettiin lakaista maton alle vähättelemällä subprime – kriisistä alkunsa saaneen lumipalloefektin todennäköisyyttä. Kuitenkin, pankkimaailmaa hieman enemmän tuntevat pystyvät paremmin arvioimaan rahajärjestelmän haavoittuvuutta, koska tietävät edes vähän enemmän mistä asiassa on kysymys.

Talouden kurimus loppuu aikanaan, kunhan riittävän paljon ylimääräistä velkaa on purettu, hintataso laskenut tasolle, jolla aktivitteetti voi uudestaan alkaa, epäterveet yritykset on lopetettu tai siivottu ja nousukauden kannattamattomat sijoitukset kirjattu alas.

Tähän prosessiin menee vielä aikaa, sillä niin suureksi kuplat ympäri maailman ehtivät kasvaa. Pankkijärjestelmä tulee kokemaan tämän kriisin kuluessa mittavan mullistuksen. Pelkkä pikkuvirittely ei enää riitä.

On esitetty veikkailuja, että esimerkiksi suurin osa Yhdysvaltojen pankeista otettaisiin valtion haltuun vielä kevään kuluessa, eli kansallistettaisiin. Arvio ei ole edes erityisen epärealistinen, sillä esimerkiksi Nouriel Roubini on laskelmissaan päätynyt tulokseen, jonka mukaan Yhdysvaltain pankkijärjestelmä on jo kokonaisuutena vararikossa.

Suursijoittaja George Soros on myös todennut julkisesti sen, mitä asioita seuraavat ovat jo jonkin aikaa tiedostaneet, eli että järjestelmä on käytännössä elvytyksen varassa. Rahamarkkinat olisivat romahtaneet ilman viranomaisten väliintuloa. Valtion rajattomaan verotusoikeuteen perustuva kyky vielä lainata lisää rahaa kiinalaisilta ja muilta ylijäämätalouksilta pitää maailman suurinta kansantaloutta vielä letkuissa.

Talouden puolella lohtu on tällä hetkellä vähissä ja osakemarkkinoiden pohjiin osuminen on mahdollisesti vielä kuukausien päässä tulevaisuudessa. Kieltämättä edullisia yhtiöitä on jo tarjolla, mutta niiden löytäminen epätodennäköistä. Indeksit porskuttavat vielä tukevasti alaspäin. Tässä vaiheessa sijoituksia on helpompi tehdä kulutuksen puolella.

Tarjouksia on lähes kaikissa tuotteissa. Joulun alennusmyynnit tuntuvat vaan jatkuvan. Vähän käytettyjä ja uusiakin autoja alkaa saada hyvillä alennuksilla. Asuntoja löytyy edullisesti etsivälle ja varsinkin, jos ostaa omaan tarpeeseen, niin nyt alkaa olla jo se aika. Taloutta on turha murehtia. Käännetään sekin asia positiiviseksi, tehdään hyviä hankintoja ja vietetään laadukasta aikaa.

Kirjoittaja Sami Järvinen on kauppatieteiden tohtori ja hän on tehnyt väitöskirjansa raaka-ainejohdannaisten hinnoittelusta ja markkinainformaation hyväksikäytöstä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake