PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Yhdellä sikatilalla varmistunut salmonella

RUOKATIETO-IA, 18.3.2009


Yhdellä sikatilalla ja yhteensä 12 munintakanatilalla on keskiviikkoon mennessä todettu Salmonella Tennessee -tartunta.

Salmonella-tartunnan saaneet tilojen hakemat korvaukset saattavat nousta yhteensä miljooniin euroihin, kertoi Yle Uutiset. Korvauksia haetaan tuotannon lopettamisesta ja tilojen desinfioinnista. Tartunnan saanut tila saneerataan kauttaaltaan lantaa myöten ja seisokki voi kestää puolikin vuotta.

Rehuraisio ilmoitti keskiviikkona, että sen vastuuvakuutus kattaa saneerauskulut niillä tiloilla, joilla salmonellan lähteeksi todetaan yrityksen valmistama rehuseos. Korvaus kattaa puhdistuksesta aiheutuvat välittömät kulut ja tuotantokatkoksesta aiheutuvat tulojen menetykset.

Eläintautien ryhmävakuutukset on yleensä hoidettu tiloilla teurastamoiden ja munapakkaamojen kautta. Rehuraision kehitysjohtaja Pekka Heikkilän mukaan niiden kotieläintilojen, joilta salmonellaa löytyy, kannattaa ottaa heti yhteys omaan epidemiavakuutusyhtiöön, jotta saneerauksen ohella myös korvausmenettely saadaan nopeasti käyntiin.

Viranomaiset ottavat lanta- ja rehunäytteet kaikilta niiltä sika- ja siipikarjatiloilta, joille on toimitettu 12.12.2008 jälkeen Rehuraision Raision tehtaan linjalla 7 valmistettuja rehuja.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake