PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Sikatiloilla esiintyy sikainfluenssaa

SH, 18.3.2009


Kuluvan talven aikana sikatiloilla on esiintynyt keskimääräistä enemmän yskää eri puolilla Suomea. Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että ainakin osalla tiloista kyse on sikainfluenssasta.

Sikainfluenssaa esiintyy yleisesti monissa Euroopan maissa, kuten Tanskassa ja Ruotsissa, mutta Suomessa sitä ei ole aiemmin todettu. Tutkimukset viruksen tarkemmaksi tyypittämiseksi ovat vielä kesken.

Sikainfluenssa on influenssa A -virusten aiheuttama äkillinen hengitystieinfektio, jonka oireita on yskä, kuume, ruokahaluttomuus ja sierainvuoto. Tauti leviää yleensä suoraan siasta toiseen. Taudin itämisaika on 1-3 vuorokautta.

Sairastuvuus on sikalassa korkea, mutta kuolleisuus on yleensä hyvin vähäistä. Taudinpurkauksista aiheutuvat taloudelliset menetykset ovat seurausta lähinnä voimakasoireiseen sairastumiseen liittyvästä kasvun hidastumisesta ja mahdollisista jälkitauteihin liittyvistä lisääntyneistä lääkityskustannuksista. Maissa, joissa sikainfluenssaa esiintyy, sikoja rokotetaan influenssaa vastaan.

Influenssa A -viruksia esiintyy sikojen lisäksi muun muassa ihmisillä, linnuilla ja hevosilla. Influenssakannat ovat kullekin lajille ominaisia eivätkä pääsääntöisesti tartu lajista toiseen. Sikainfluenssa ei myöskään tartu elintarvikkeiden välityksellä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake