PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Talousrikoksista harvoin ehdotonta vankeutta

SH, 19.3.2009


Talousrikoksista tuomitaan suhteellisen harvoin ehdottomaan vankeuteen, osoittaa Poliisiammattikorkeakoulun tutkimus. Tyypillisin rangaistus oli joko ehdollinen vankeus tai sakko.

Rangaistuksista noin puolet oli ehdollista vankeutta ja sakkorangaistuksia oli reilu neljännes.

Silloin kun talousrikoksesta oli tuomittu ehdotonta vankeutta, rangaistuksen keskipituus oli tutkimuksen aineistossa 18 kuukautta. Ehdollisten vankeusrangaistusten keskipituus puolestaan oli seitsemän kuukautta.

Talousrikosten käsittelyajat huomattavan pitkiä

Talousrikosten keskimääräiset käsittelyajat ovat huomattavan pitkiä. Tutkituissa tapauksissa esitutkinta oli rikosprosessin pisin vaihe, ja se kesti keskimäärin noin vuoden ja neljä kuukautta.

- Poliisin tilastojen perusteella esitutkinnan pituudet ovat kuitenkin vuoden 2004 jälkeen olleet laskussa. Esimerkiksi vuonna 2007 päätetyissä talousrikosjutuissa esitutkinnan keskimääräinen pituus oli 298 vuorokautta, tutkija Terhi Hakamo kertoo.

Myös rikoksen tekoajankohdan ja rikoksen ilmoittamisajankohdan välinen viive oli aineistossa pitkä, 343 vuorokautta. Syyteharkinta kesti keskimäärin noin seitsemän kuukautta ja käräjäoikeuden käsittely reilun puoli vuotta.

Tapausten käsittelyn kestossa suurta vaihtelua

Tutkimuksessa yksittäisten tapausten välinen vaihtelu oli erittäin suurta. Esimerkiksi käräjäoikeuden käsittely kesti pisimmillään 1 104 vuorokautta ja lyhimmillään 12 vuorokautta.

- Talousrikosten käsittelyn hitaus johtuu osittain siitä, että tapaukset ovat yleensä laajoja. Mitä enemmän rikosnimikkeitä juttukokonaisuuteen liittyi, sitä pidempi keskimääräinen käsittelyaika oli, Hakamo sanoo.

Tutkimuksessa tarkasteltiin poliisin talousrikosasioiksi luokittelemia ilmoituksia, joiden esitutkinta oli päätetty vuonna 2004. Tapauksia oli yhteensä 1 589.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake