PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Tulli paljasti lakkahuumeen salakuljetuksen

SH, 19.3.2009


Tullin esitutkinnassa on paljastunut, että Virosta on salakuljetettu Suomeen yhteensä noin 365 litraa gammabutyrolaktonia eli lakkaa toukokuun 2007 ja kesäkuun 2008 välisenä aikana.

Laajaa rikoskokonaisuutta on tutkittu neljänätoista eri salakuljetuksena. Lisäksi esitutkinnassa on paljastunut useita muita rikoksia, kuten huumausaine- ja ampuma-aserikoksia.

Esitutkinnan yhteydessä Tulli on takavarikoinut noin 29 litraa lakkaa, luvattoman käsiaseen ja kaasusumuttimia sekä paljastanut useita pieniä kannabiksen kotiviljelmiä.

Suurin osa lakasta on levitetty Suomessa päihteenä käytettäväksi. Salakuljetetun lakkamäärän arvo on katukaupassa noin 365 000 euroa.

Tutkinnan aikana tullilla on ollut vangittuna kolme suomalaista miestä ja yksi nainen ja useita muita on ollut kiinniotettuina ja pidätettyinä. Rikoskokonaisuuden esitutkinta on loppuvaiheessaan, ja asia on siirtymässä syyteharkintaan.

Lakka on vahvempaa kuin gamma

Lääkelaitoksen mukaan gammabutyrolaktoni on kemian ja teknokemian teollisuudessa käytettävä puhdistusaine, jolla ei ole lääkkeellistä käyttöä. Sitä käytetään myös lähtöaineena gammahydroksi-butyraatin eli gamman valmistuksessa.

Lakkaa käytetään päihteenä, jolloin se aiheuttaa aluksi euforisoivan tunteen ja rentouttaa, mutta voi annoksesta riippuen aiheuttaa myös voimakasta väsymystä.

Lääkelaitoksen mukaan lakka on vahvempaa kuin erittäin vaarallinen huumausaine gamma. Nesteenä nautittuna jo puolen millilitran yliannos voi olla kohtalokas. Tavallinen lakan käyttöannos on noin 1-1,5 ml. Vakituiset käyttäjät ottavat sitä useita kertoja vuorokaudessa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake