PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Äänestää saa mutta ei erota

IA, 19.3.2009


Eroakirkosta.fi -sivustoa ylläpitävä Tampereen vapaa-ajattelijat ry. ihmettelee, että tulevissa seurakuntavaaleissa äänestysikäraja laskee 16 vuoteen, mutta kirkosta ei voi kuitenkaan erota itsenäisesti kuin täysi-ikäisenä.

Evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntavaalien äänestysikäraja laskee 16 vuoteen huhtikuussa. Vaaleissa äänestävä nuori ei kuitenkaan saa itsenäisesti erota kirkosta. Nykyisen lain perusteella alle 18-vuotias tarvitsee vanhempiensa suostumuksen erotakseen. Vaaleissa äänestämiseen ei tarvita vanhempien lupaa.

Eroakirkosta.fi:n mielestä tilanne on kestämätön.
- On outoa, että henkilö saa äänestää yhdistyksen vaaleissa, mutta ei saa erota siitä omasta tahdostaan, toteaa tiedottaja Heikki Orsila.

Hänen mukaansa kirkko pyrkii patoamaan jäsenpakoa tarjoamalla äänioikeuden. Hallituksen esityksessä toistetaan sama perustelu.

- Hallituksen tehtävänä ei kuitenkaan ole ottaa kantaa siihen, onko kirkosta eroamisen määrä hyvä vai huono asia. Vuonna 2008 eroakirkosta.fi -palvelun kautta eronneista 18-vuotiaita oli noin 7 prosenttia. Näistä 38 prosenttia erosi heti kun täytti 18. Tahtoa kirkosta eroamiselle löytyy siis jo ennen täysi-ikäisyyttä, päättelee Orsila.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake