PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Vatanen: EU pelasti suomalaiset autoilijat

IA, 19.3.2009


Europarlamentaarikko Ari Vatasen mukaan EY-tuomioistuimen tuomio Suomen autoverojärjestelmästä on merkittävä askel oikeaan suuntaan. Ehkä suomalainen autoilija saa vihdoinkin EU-kansalaisen oikeudet, sanoo Vatanen.

EY-tuomioistuin totesi torstaina antamassaan tuomiossa, että Suomen autoverojärjestelmä on syrjivä, eikä Suomi ole alusta lähtienkään toteuttanut EU-oikeutta.

Vatanen on ollut autoveroasiassa aktiivinen jo vuosien ajan, ja toimittanut komissiolle aineistoa kannetta varten, johon tuomio perustuu. Vatanen kiittelee komissiota ja häntä auttaneita autoveroasiantuntijoita Santtu Turusta ja Petteri Snelliä.

- Ilman EU-komissiota asia olisi jäänyt korkeimman hallinto-oikeuden virheellisen päätöksen varaan, Vatanen muistuttaa.
- EU pelasti suomalaiset autoilijat – piti vain osata vetää oikeista naruista, hän jatkaa.

Yksityisesti autonsa ulkomailta tuoneelta peritään arvonlisäveroa, jota kutsutaan autokaupassa alvin sijaan elviksi. Tämä on syrjivää siksi, että vain autoja maahantuovat yritykset saavat vähentää elvin verotuksessa, ja näin ollen yksityiset maksavat samasta tuotteesta enemmän veroa.

- Viranomaisten pitäisi nyt välittömästi oikaista virheelliset verotuspäätöksensä koko rikkomuksen ajalta ja palauttaa kansalaisille heille kuuluvat rahat, lähes 200 miljoonaa euroa. Valtionhan pitäisi olla kansaa varten, mutta Suomen autoveroasiassa asia on päinvastoin, Vatanen moittii.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake