PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Poliisi selvittää hiihtodopingia 1980-luvulta lähtien

SH, 19.3.2009


STT:n dopingoikeudenkäyntiin liittyvissä lisätutkinnassa on selvitetty kuulustelemalla tapahtumia ja eri henkilöiden tietoutta kiellettyjen aineiden, lähinnä kasvu- ja epohormonien käytöstä, hiihtourheilussa 1980-luvun puolivälistä alkaen.

Todistajina ja epäiltyinä on kuultu Hiihtoliitossa ja maastohiihdossa mukana olleita henkilöitä, joiden joukossa on myös muutamia hiihtäjiä.

Lisätutkinta etenee poliisin mukaan suunnitellusti. Talven aikana on kuulusteltu yhtätoista henkilöä todistajan asemassa. Kuluvalla viikolla poliisi on kuulustellut neljää henkilöä rikoksesta epäiltynä rikosnimikkeinä väärä ilmianto ja törkeä petos.

Kuulustelut ovat tapahtuneet eri puolilla Suomea. Esitutkinnassa tullaan vielä kuulemaan muitakin henkilöitä sekä rikoksesta epäillyn että todistajan asemassa.

Lisätutkinta käynnistyi Kyrön lausunnoista

Lisätutkinta käynnistyi valtakunnansyyttäjänviraston pyynnöstä sen jälkeen, kun maastohiihdon entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö oli esittänyt julkisuudessa väitteitä, joiden mukaan dopingin käyttö on ollut yleistä suomalaisessa hiihtourheilussa ja siitä on tiedetty laajalti hiihdon sisäpiirissä.

Valtakunnansyyttäjänvirasto pyysi keskusrikospoliisia selvittämään STT:n jutussa eri oikeusasteissa annettujen asianomistajakertomusten luotettavuutta sekä sitä, perustuivatko kahden henkilön osalta tehdyt syyttämättäjättämispäätökset puutteelliseen aineistoon.

Lisäselvitys voi antaa aiheen myös muiden tahojen menettelyn uudelleen arviointiin rikosoikeudellisesti.

Todistajilta haettu selvyyttä Kyrön puheisiin

Kyröä on lisätutkinnassa kuultu kolmesti: ensimmäisen kerran marraskuun lopulla 2008 ja uudelleen tammi- sekä helmikuussa 2009.

Todistajien kuulemisella on haettu lisäselvitystä Kyrön kuulusteluissaan esiin tuomiin seikkoihin. Asiat ovat täsmentyneet, mutta esitutkinnan keskeneräisyyden vuoksi poliisi ei voi kertoa kuulustelujen tarkemmasta sisällöstä.

Vantaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2004 Kyrön petoksen yrityksestä STT-jutussa. Samassa yhteydessä Kyrö tuomittiin doping-aineiden salakuljetuksesta. Kyrö sai tuolloin sakkorangaistuksen. Kahden muun henkilön osalta valtionsyyttäjä Pekka Koponen teki loppuvuonna 2003 syyttämättäjättämispäätökset.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake