PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Taloyhtiöitä huijataan halvoilla urakoilla

RS, 20.3.2009


Remonttiurakoita tilaavia taloyhtiöitä huijataan nyt kilpaa alihintaisilla tarjouksilla, Taloussanomat kertoo. Isännöitsijöitä lahjotaan ja kuittitehtailu rehottaa, varoittaa verohallituksen tarkastusryhmä.

Lehden mukaan rakennusalan huijarit ja veronkiertäjät ovat löytäneet hyvät markkinat lisääntyvistä korjaus- ja saneerausurakoista.

Alan harmaata taloutta seuraava verohallituksen Raksa-ryhmä on tarkastuksissaan löytänyt alkuvuoden aikana etenkin Uudeltamaalta runsaasti pienten remonttiyhtiöiden puliveivausta, vero-, palkka- ja laskutusepäselvyyksiä.

– Kun valtiokin syytää nyt korjausrakentamiseen miljoonia, sehän houkuttaa tätä väkeä kuin hunaja kärpäsiä. Väärinkäytökset lisääntyvät koko ajan, verohallituksen ryhmää johtava ylitarkastaja Pertti Häkkinen sanoo.

Viime vuonna tarkastajat löysivät valtaosin uudisrakennustyömailta 45 miljoonan euron arvosta pimeitä palkkoja ja 38 miljoonan euron verran väärää laskutusta.

Pienet, kädestä suuhun elävät remonttifirmat etsivät nyt nopeita keikkoja etenkin asuintaloyhtiöistä. Niitä saadakseen ne ovat valmiit tinkimään paitsi hinnoista, myös hyvistä tavoista.
– Tarjouskilpailuissa on ilmennyt poikkeuksellisen runsaasti suoranaisia lahjonnan merkkejä. Isännöitsijöitä voidellaan ja hallituksille esitellään polkuhintaisia tarjouksia.

Häkkinen huomauttaa, että halvin tarjous ei todellakaan ole aina paras. Kannattaa muistaa, että työtä saa halvalla vain silloin kun tingitään jostain: veroista, lakisääteisistä maksuista tai sitten työn laadusta.

Tämän talven uusi ilmiö on lahdentakaisten bulvaanien lisääntyminen. Liiketoimintakieltoon Suomessa joutuneet yrittäjät ovat perustaneet pöytälaatikkofirman vaikka Viroon, ja operoivat nyt niiden nimissä täällä.

Jutussa on käytetty kuvituskuvaa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake