PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Räyhätappion opetus: räyhä jatkukoon

 29.9.2008


Sosialidemokraatit kävivät eduskuntavaaleissa aggressiivisen kampanjan, johon liittyi pelottelu, kilpailijoiden lokaaminen ja mustamaalaus. Mukaan talkoisiin puolue sai maan suurimman ammattiliiton SAK:n. Kampanja toi rökäletappion. Jos ex-puoluejohtaja ja ex-pääministeri Paavo Lipposen (sd.) esiintymisistä jotakin voi päätellä, tappion opetus oli, että jatkettakoon samalla linjalla.

Lipponen esiintyi lauantaina juhlapuhujana Tapanilan työväenyhdistyksen 100-vuotisjuhlassa. Liekö veteraanipoliitikko laskenut, että vuosisataiset perinteet velvoittavat, kun hän jälleen kerran heitti lokasangon erityisesti Kokoomuksen niskaan.

Lipponen vertasi puheessaan toisiinsa Kokoomusta ja Yhdysvaltain presidenttiyttä tavoittelevan John McCainin Amerikkaa, jotka molemmat puhujan mielestä "yrittävät irtautua kapitalismin rötöksistä ja esiintyä työmiehen ystävinä".

Lipposen ennustajanlahjoja voi vain ihastella. McCain ei ole ollut päivääkään presidentti eikä McCainin Amerikka päivääkään olemassa. Siitä huolimatta Lipponen kykenee jo näkemään McCainin Amerikan.

Kapitalismissa on tehty erehdyksiä, sitä ei kai kukaan kiistäne. Jos Lipponen tarkoitti yrityksellä irtautua kapitalismin rötöksistä sitä, että McCain on vähentänyt kampanjointiaan ja keskittänyt toimintatarmoaan yrityksiin ratkoa maan pankkikriisiä, syytöstä täytyy kummastella. Lisäksi SDP:n ihannoimien sosialististen arvojen aikaansaannoksia korjataan vielä vuosikymmeniä omallakin mantereellamme. Siinä riittää työtä, jossa työmiehillä soisi olevan mahdollisimman paljon ystäviä.

Lipposen mukaan "Kokoomuksen ylimielisen omahyväinen retostaminen 'työväen presidentillä' ja nyt töihin ryhtymisellä haalareineen ei näytä kovin sivistyneeltä". Kateus siinä puhuu. SDP ei tunnu millään sulattavan sitä tosiasiaa, että palkansaajilla voi olla muitakin kuin sosialidemokraattisia arvoja ja että he voivat kannattaa muitakin puolueita kuin SDP:tä.

Tulipahan Lipponen samalla – tahtoen tai tahtomattaan – kyseenalaistaneeksi myös työn tekemisen sivistyneisyyden. Sekin kertoo jotakin sosialidemokratiasta. Kokoomus on aina korostanut työn tekemisen tärkeyttä ja painottanut, että sen pitää olla kannattavampaa kuin joutenolon.

Martyyriuttakin Lipponen tavoittelee sanoessaan, että oikeisto pilkkaa sosiaalidemokraatteja. Se on hänen mukaansa demokratian pilkkaamista, koska "oppositiolla on demokratiassa oma tärkeä tehtävänsä". Vallantäyteydessä elänyt puolue on ollut niin lyhyen aikaa oppositiossa, että se kuvittelee edelleen ainoana olevansa oikeassa ja kokee pilkaksi nimenomaan omien ehdotustensa kriittisen arvioinnin. Ei kannattaisi. Ahterin pitää kestää merivettä niin hallituksessa kuin oppositiossakin.

Lipposen sana- ja aihevalinnoista päätellen voi kuvitella puheen olleen yritys pumpata vaalihenkeä SDP:n muuten niin aneemiseen kenttään. Arvatenkin puhe oli tarkoitettu vain hengennostatukseksi omille, koskapa edes sen referaattia ei ollut jaossa julkisuudelle. Siinä mielessä sävyä voi johonkin mittaan asti ymmärtää.

Työtapaturmako kuitenkin lie ollut, että puhe vuoti julkisuuteen, kun se oli videoitu ja ladattu YouTube-nettisivustolle koko maailman nähtäväksi. Myös "McCainin Amerikalle" ...

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake