PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Vihreiden kannettava oma vastuunsa

 1.10.2008


Koulujen oppilashuoltoon, nuorten mielenterveysongelmiin ja yhteisöllisyyteen liittyvät asiat ovat mukana puolueiden vaaliohjelmissa. Siksi STT:n viime viikolla haastattelemat puoluesihteerit julistivatkin kilvan, etteivät usko kenenkään ryhtyvän kunnallisvaalikampanjassa elämöimään Kauhajoen ampumistragedialla. Väärin veikkasivat.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka arveli, että Kauhajoen tapahtumien aiheuttama suru nostattaa ihmisten mieliin asioita, jotka eivät sinne muuten nousisi. Hänen mukaansa suru kuitenkin liudentuu ajan myötä, eikä tapahtumista tule varsinaista vaaliteemaa, koska "kukaan ei halua politikoida sellaisella asialla".

STT:n juttu ja Puhakan lausunto olivat hädin tuskin ehtineet maailmalle, kun eduskunta kävi kyselytunnillaan läpi tragediaa. Ja kukas muukaan teki asialla politiikkaa kuin Puhakan puoluetoveri, Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie. Hän väitti sisäministeri Anne Holmlundin (kok.) laiminlyöneen tehtävänsä ja käytännössä vaati Holmlundin eroa.

Samaisessa STT:n haastattelussa Vihreän liiton puoluesihteeri Panu Laturi huomautti, että pelkästään vahinkojen korjaamisella ei tällaisissa asioissa ole apua. Oleellisena hän piti ennaltaehkäisyä. Hänkään ei uskonut kovien turvallisuusteemojen nousemiseen esille kunnallisvaalikampanjassa.

Jo lauantaina vihreiden valtuuskunnan puheenjohtaja Katri Sarlund otti tähtäimeensä Holmlundin toiminnan Kauhajoen tapauksen yhteydessä. - Heti tiistaina kuultuani poliisin osuudesta ennen surmatapahtumia ajattelin, että ministeri Anne Holmlundin pitäisi ilmoittaa eroavansa. Järjestelmästä on paljastunut vakava virhe, vastuuministerin olisi ollut linjakasta tehdä johtopäätöksensä, hän sanoi.

Sarlund ei suoraan vaatinut Holmlundin eroa, koska vihreiden puoluehallitus oli päätynyt toisenlaiselle kannalle. Juuri muutenkaan Sarlundin kommenttia tosin ei voi ymmärtää.

Tehtyä ei saa tekemättömäksi Kauhajoenkaan tapauksessa, ei vaikka koko hallitus eroaisi. Siitä huolimatta on vielä jotenkuten ymmärrettävää, että oppositiosta vaaditaan ministerin eroa, vaikka sieltä hurskaasti toisella suulla luvataankin, ettei kukaan halua politikoida tällaisilla asioilla.

Sen sijaan on täysin käsittämätöntä ja kohta kestämätöntä, että vihreät voivat jatkuvasti olla yhtä aikaa sekä hallituksessa että oppositiossa. Heidän ministerinsä kantavat tasan saman vastuun kuin muutkin ministerivalan tehneet. Puolueena vihreät kantavat niin ikään saman hallitusvastuun kuin sen hallituskumppanit. Hallituspuolue ei erota toisen hallituspuolueen ministeriä. Kyseessä ei sitä paitsi ole ensimmäinen kerta, kun vihreät potkivat aisan yli.

Vihreiden osalta on historiallista kokemusta sitä, että puolue livistää rintamavastuusta ja lähtee hallituksesta, kun asiat eivät mene sen mieleisellä tavalla, vaikka niistä on sovittu. Toista kertaa puolueelle ei tällaista tilaisuutta kannata tarjota. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) olisi suotavaa laittaa hallituksensa rivit ojennukseen ja kertoa vihreille, että puolue kantaa vastuuta joko hallituksessa tai oppositiossa, mutta ei molemmissa yhtä aikaa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake