PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Ryhmiä pienemmiksi

 8.10.2008


Opetusryhmien pienentäminen kouluissa on yksi toimenpide oppimisen edellytysten ja kouluviihtyvyyden sekä –turvallisuuden kohentamisessa. Ei liene puoluetta, jonka tavoitteisiin ryhmäkokojen pienentäminen ei kuuluisi. Omituista onkin, etteivät aiemmat opetusministerit ole saaneet teetettyä edes selvitystä opetusryhmien koosta.

Jotta ryhmäkokojen pienentäminen olisi perusteltu vaatimus, ryhmien tämänhetkiset koot piti selvittää. Työhön tarttui kokoomuslainen opetusministeri Sari Sarkomaa. Ennakkotiedot maaliskuussa tehdystä selvityksestä julkistettiin tiistaina.

Alustavien tietojen perusteella keskimääräisesti suurimmat opetusryhmät ovat perusopetuksen 3.-6. vuosiluokilla. Perusopetuksen suurten opetusryhmien määrä kasvaa vuosiluokittain ensimmäiseltä luokalta kuudennelle luokalle siirryttäessä.

Väkiluvultaan suurimmissa kaupungeissa opetusryhmien keskimääräinen koko on muuta maata suurempi. Perusopetuksen 1.-6. vuosiluokilla keskimääräinen opetusryhmän koko on suurin Uudellamaalla. Aineenopetuksessa suurimpia opetusryhmät ovat liikunnan, historian ja yhteiskuntaopin sekä äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksessa ja oppilaan ohjauksessa.

Tiedot kunnittain ja opetuksen järjestäjittäin sekä opetuskielen mukaan saadaan käyttöön noin kuukauden kuluttua. Jo alustavatkin tiedot antavat suuntaa sille, mille luokka-asteille, mille maantieteellisille alueille ja mihin oppiaineisiin toimenpiteitä on kohdistettava.

Hallitus on ottanut opetusryhmien koon pienentämisen osaksi vaalikauden mittaisia Perusopetus paremmaksi eli POP-talkoita. Ikäluokkien pienentymisestä vapautuvat resurssit käytetään koulutuksen laadun kehittämiseen.

Voimavaroja suunnataan erityisesti perusopetuksen laadun kehittämiseen. Ohjelman toteuttamista varten on varattu yhteensä 80 miljoonaa euroa, joka kohdennetaan kunnille valtionavustuksina. Ensi vuoden talousarvioesitykseen puolestaan on varattu 16 miljoonan euron suuruinen määräraha, joka on tarkoitus käyttää valtionosuutena nimenomaan opetusryhmien pienentämiseen.

Miksikö ryhmäkokojen pienentäminen sitten on niin tärkeää? Oppilasmäärältään pienemmissä opetusryhmissä on helpompi puuttua jo varhain oppimis- ja koulunkäyntivaikeuksiin. Pienemmissä ryhmissä on myös helpompi käyttää erilaisia ja monipuolisia opetus- ja työmuotoja. Pienemmät ryhmät mahdollistavat myös oppilaiden erilaisen lahjakkuuden huomioonottamisen.

Ryhmäkokojen pienentäminen yhdessä muun muassa oppilaanohjauksen, kerhotoiminnan ja erityistukea tarvitsevien oppilaiden opetuksen kehittämisen kanssa toivottavasti kohentaa jo ennestään hyvää suomalaisen koulutuksen laatua. Kun laatulistaan lisätään vielä turvallinen kouluympäristö, tasokkaat oppimateriaalit ja opettajien mahdollisimman hyvä täydennyskoulutus, yhteiskunta on tehnyt paljon sen hyväksi, että lapset ja nuoret saavat mahdollisimman hyvän oppimisympäristön.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake