PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Musta aiotaan muuttaa valkoiseksi

 21.10.2008


Musta aiotaan muuttaa valkoiseksi. Näin on pääteltävissä siitä, että asiasta ei puhuta julkisuudessa. Ainakin opposition logiikan mukaan.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari (sd.) harmitteli viikonvaihteessa sitä, ettei hallitus ole halukas muuttamaan ensi vuoden budjettia "elvyttävään suuntaan". Hänen mielestään tämä "voi olla merkki myös valmisteilla olevasta listasta leikata kansalaisten etuuksia".

Skinnarin logiikka kulkee niin, että hallituksen ehdottamat veronkevennykset rahoitetaan leikkaamalla tavallisten kansalaisten etuuksia ja että leikkauksista hallitus kertoo vasta kunnallisvaalien jälkeen.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka puolestaan arvioi, että "hallituksen nokkamiehet tekevät kaikkensa vaientaakseen keskustelun uhkaavasta työttömyydestä" kunnallisvaalien alla. Hän epäilee, että "hallitus tyrmää opposition vaatimukset elvyttävästä talouspolitiikasta ja valmistautuu kaikessa hiljaisuudessa menojen supistamiseen eli sosiaaliturvan ja palvelujen leikkaamiseen vaalien jälkeen".

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Paavo Arhinmäen mielestä taas "vaikuttaa siltä, että Keskusta ja Kokoomus haluavat vältellä keskustelua laman torjumisesta ennen vaaleja". Kun vaalit on saatu kunnialla hoidettua, voidaan Arhinmäen mukaan "läväyttää leikkauslistat julkisuuteen".

Kaikissa ennusteissa on jo vuoden päivät povattu hidastuvaa taloudellista kasvua. Ennusteita ei toki parempaan suuntaan muuta Yhdysvalloista alkanut luottokriisi, joka on ulottunut myös muualle maailmaan. Maailmantalous ei silti ole lamassa, ei myöskään Suomen kansantalous, vaikka oppositiopoliitikot yrittävät parhaansa mukaan lamaa lietsoakin.

Ylle kirjattuja puheenvuoroja yhdistää satavarman lamatiedon ohella myös muuan muu "varma tieto". Ensimmäinen niistä on se, että "hallitus ei halua elvyttävää budjettia". Joko oppositiolta on jäänyt budjettikirja lukematta ja valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) saatesanat kuulematta tai sitten luetun ja kuullun ymmärryksessä on suuria puutteita. Ensi vuoden budjetti kun on useine käynnistyvine hankkeineen reippaasti elvyttävä. Tähän Suomella on varaa, koska sen julkinen talous on paremmassa kunnossa kuin monen muun maan.

Toinen "varma tieto" tuntuu olevan, että jossakin hallituskammareiden sopukoissa valmistellaan valtiontalouden leikkauksia, joista ei haluta puhua ennen kunnallisvaaleja. Jälleen kerran maalataan siis pelottava mörkö, jota ei ole olemassa.

Jyrki Katainen on toki todennut, että jos – ja suuri paino sanalla jos – Suomi joutuisi pahaan taloudelliseen kurimukseen, jokainen vastuullinen valtiovarainministeri pyrkisi pitämään valtiontaloudesta mahdollisimman hyvää huolta.

Opposition mielestä leikkauslistoja kuitenkin valmistellaan, koska niistä ei puhuta. Tällaisen mielikuvapolitikoinnin rajana on vain taivas. Toivottavasti kuitenkin myös valistuneiden äänestäjien todellisuudentaju.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake