PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Kampanjat huipentuvat

 3.11.2008


Yhdysvaltain uuvuttava presidentinvaalitaisto huipentuu tiistaina, jolloin amerikkalaiset valitsevat maalleen järjestyksessä 44:nnen presidentin. Takamatkalta kisaan lähtenyt demokraattien Barack Obama on viimeisimmissä mielipidemittauksissa ollut suositumpi kuin republikaanikollegansa John McCain. Etumatkan pitääkseen Obaman on kuitenkin voitettava erityisesti tietyissä avainosavaltioissa ja saatava myös nuoret äänestämään.

Obaman ja senaattori Hillary Clintonin keskinäinen kähinä demokraattien presidenttiehdokkuudesta kesti kesän korvalle saakka. Vasta tuolloin kisa ratkesi Obaman eduksi.

John McCain oli jo hyvissä ajoin varmistanut ehdokkuutensa republikaanileirissä. Hän saattoi keskittyä varsinaiseen presidentinvaalikampanjaan, kun Obaman oli vielä voitettava kisa omassa puolueessaan. Tästä huolimatta Obama kykeni muun muassa keräämään ennätyksellisen kampanjarahoituksen eikä hänen ole tarvinnut nostaa kampanjaansa julkista tukea.

Vaikka Obama suhteessa McCainiin joutuikin hyppäämään niin sanotusti liikkuvaan junaan, hän on kyennyt kampanjan edetessä myös vakuuttamaan enemmistön äänestysikäisistä amerikkalaisista – ainakin jos mielipidetiedusteluihin on uskominen. Viimeisimmissä gallupeissa Obaman etumatka kilpailijaansa on jopa 10 prosenttiyksikön luokkaa.

Kampanjan sisältöjen valossa avainsanoja tuntuvat olevan talous, koulutus ja terveydenhuolto. Yhdysvalloista alkunsa saanut kansainvälinen finanssikriisi on nostanut maan taloudenpidon kampanjoiden asiakysymysten keskiöön. Amerikkalaiset näyttävät luottavan tässä suhteessa enemmän Obaman kuin McCainin lääkkeisiin.

Obama on saanut myös nuoret äänestäjät liikkeelle koulutukseen sekä sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvillä teemoillaan. Ei kuitenkaan riitä, että nuoret ovat innostuneita ja kampanjoivat. Heidät pitäisi saada myös uurnille. Ainakaan ennakkoäänestyksen perusteella mistään nuorten äänestäjien esiinmarssista ei voida puhua. Tiistai voi todistaa muuta. Ellei niin käy, se saattaa kutistaa Obaman gallupeissa mitattua etumatkaa, sillä varttunut väki käytti ennakkoäänestysmahdollisuutta hyväkseen entiseen tahtiin.

Päästäkseen Valkoisen talon isännäksi ehdokkaan on myös pärjättävä tietyissä avainosavaltioissa. Obama johtaa gallupeissa kisaa kuudessa kahdeksasta tärkeästä osavaltiosta. Niihin lukeutuvat muun muassa Ohio ja Florida, joista jälkimmäinen muodostui George W. Bushin kannalta ratkaisevaksi kahdeksan vuotta sitten.

Ainakin suomalaisin silmin kampanjasta on tehnyt uuvuttavan se, että siinä isketään kilpailijan heikkouksiin vähintään yhtä suurella tarmolla kuin tuodaan esille oman ehdokkaan myönteiset puolet.

Obama on saanut niskaansa lokaa ulkopoliittisesta kokemattomuudestaan, väitetystä neuvotteluhalukkuudestaan terroristijärjestöjen kanssa ja epäillystä heikoista fyysisestä kunnostaan. McCain taas on joutunut vakuuttamaan amerikkalaiset esimerkiksi siitä, etteivät hänen valintansa esteenä ole fyysinen ikä sen enempää kuin varapresidenttiehdokas Sarah Palinin sotkuiset taustatkaan.

McCainin kampanjapäällikkö Rick Davis vakuutteli vaalien kynnyksellä, että McCainista saattaa tulla poliittisen historian kovin kirijä. Mahdotonta se ei ole, mutta vielä maanantain tietojen valossa kirin pitää olla jotakin ennennäkemätöntä ja ennätyksellistä, sen verran kaukana edessä Obaman selkä hänelle siinti.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake