PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Rakentava kompromissi aukioloajoista

 14.11.2008


Kaupan työnantajat ja palvelualojen ammattiliitto PAM pääsivät torstaina sopuun kauppojen aukioloaikojen lisäämisestä. Järjestöjen sopimuksen mukaan kaikki kaupat voisivat pääsääntöisesti olla läpi vuoden auki sunnuntaisinkin, joskin ovet suljettaisiin jo kello 18. Poikkeuksen tekisi joulukauppa, jota voisi sunnuntaisin käydä kello 21:een saakka. Juhlapyhinä kaupat pysyisivät edelleen kiinni.

Alle 400 neliön kaupat ovat tähänkin saakka voineet avata ovensa myös sunnuntaisin, mutta jatkossa ne voisivat olla avoinna ilman rajoituksia vaikka läpi vuorokauden.

Vastavuoroisesti kaupan työntekijät saisivat korvaukseksi sekä rahaa että vapaa-aikaa. Sellaisina sunnuntaipäivinä, jolloin kaupat voivat olla avoinna pidempään, työntekijöille maksettaisiin iltalisä kaksinkertaisena kello 18 jälkeisiltä tunneilta. Yön työtunneilta iltalisä maksettaisiin 50 prosentilla korotettuna. Työntekijöille on luvassa myös vähintään 22 vapaata sunnuntaita vuodessa.

Suomen Kaupan Liitto (SK) olisi valmis nopeisiinkin muutoksiin. Työnantajapuolella olisi valmius siirtyä uuteen käytäntöön jo ensi keväänä, viimeistään syksyllä. Pitkin hampain ehdotuksen hyväksyi myös PAM, jonka edustajisto nuristen, mutta yksimielisesti tuli sopimuksen taakse.

Kaikkia sopimusehdotus ei miellytä. Kielteisestä kannastaan viestitti tuoreeltaan Suomen Yrittäjät (SY), jonka mielestä sopimuksen hyväksyminen olennaisesti lisäisi yrittäjävetoisen erikoiskaupan kustannuksia. Järjestö katsoo myös, että kauppakeskusten ammattitaitoista työvoimaa tarvitsevat erikoisliikkeet joutuisivat maksamaan keskusliikkeiden päivittäistavarakauppojen pidemmät aukioloajat. Oireellista kyllä, lähes samoin sanoin kielteiselle kannalle asettui Keskustan yrittäjäasiain neuvottelukunta.

Kyseessä on vasta järjestöjen alustava sopimus. Ne eivät asiasta kuitenkaan lopullisesti päätä. Kaupan aukioloajat ovat Suomessa tiukasti lailla säädeltyjä ja lopullinen päätösvalta onkin maan hallituksella ja eduskunnalla. Esittelevänä ministerinä toimii vihreiden Tarja Cronberg.

Aukioloaikojen uudistamisen lähtökohdat kannattaa kuitenkin pitää kirkkaina mielissä. Hallitusohjelman kirjauksen henki on, että aukioloaikoja paitsi selkeytetään, myös lisätään. Cronberg puolestaan toivoi kaupan alan järjestöiltä yhteistä ehdotusta asiasta. Nyt hänellä sellainen valmistelun pohjaksi on.

Kauppakeskuksissa toimivien erikoisliikkeiden vaikeuksia ei pidä sivuuttaa. Silti voi kysyä, mikä nykyisestä olennaisesti muuttuisi? Jo nyt kaupat voivat olla auki sunnuntaisin kuutena kuukautena vuodessa ja arkisin kello 21:een saakka. Sitä paitsi sopimusehdotus sisältää mahdollisuuden pitää liikkeen auki pidempään ja useammin, ei pakkoa. Saattaako kauppakeskuksissa toimivien erikoisliikkeiden vastustuksessa olla kyse siitäkin, että ne maksavat kiinteistösijoittajille kallista vuokraa, joka osaltaan estää kiireapulaisten ja tuuraajien palkkaamisen?

Kauppa arvioi, että aukioloaikojen lisääminen kasvattaisi alan työvoimatarvetta noin 2 000:lla työntekijällä. Tutkimusten mukaan kuluttajat kannattavat aukioloaikojen lisäämistä, mutta myös parempaa palvelua. Suomalaisessa itsepalveluyhteiskunnassa kumpaakaan ei voi toteuttaa lisäämättä asiansa osaavan työvoiman määrää. Vaikuttaa siltä kuin tämä asia ymmärrettäisiin ammattiliitossa jo vähintään yhtä hyvin kuin työnantajapuolella.

Kuluttajan etu on, että kauppojen aukioloajat ovat selkeät. Kuluttajan etu on myös, että kaupassa voi – kohtuuden rajoissa – asioida tarpeen tullen. Lisäksi kuluttaja on aina osannut äänestää jaloillaan: kun tarjonta, palvelu, hinta ja laatu ovat kohdallaan, siitä myös maksetaan. Ehdolla, että kauppa on auki.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake