PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Omituiselta vaikuttava yhtälö

 2.12.2008


Ensi kuulemalta saattaa vaikuttaa oudolta, että kun työikäinen väestö vähenee, on supistettava työpaikkojen määrää. Teoriassa on kuitenkin viisautensa, vaikka erityisesti oppositio toisin pyrkii väittämään.

Matti Vanhasen (kesk.) ensimmäinen hallitus, jossa SDP oli mukana, päätti toimista, jotka johtavat palvelujen sekä hallinnon uudistumisen ja tehostumisen ohella valtion henkilöstömäärän pienenemiseen vuodesta 2005 vuoteen 2011 mennessä noin 9 600 henkilötyövuodella. Tutummin kyse on valtionhallinnon niin sanotusta tuottavuusohjelmasta ja siitä, että töitä järjestellään uusiksi, osin jopa ulkoistetaankin.

Viime keväänä budjetin kehyksistä päättäessään nykyinen hallitus päätti jatkaa edeltäjänsä aloittamaa tuottavuusohjelmaa. Uusien, tuottavuutta lisäävien toimien henkilöstötarvetta vähentävä vaikutus kohdistuu pääosin vuosille 2012 - 2015. Niiden on määrä johtaa yhteensä 4 800 henkilötyövuoden tarpeen vähenemiseen vuoteen 2015 mennessä.

Tuottavuusohjelmaa toteutetaan yhtä jalkaa työikäisen väestön vähenemisen kanssa. Tälle on perustelunsa. Kun tekijöitä jatkossa on aiempaa vähemmän, työn tuottavuuden on silloin oltava nykyistä parempi. Koko kansantalouden tasolla se tarkoittaa myös, että vähenevästä työvoimasta on liiettävä tarpeeksi avoimelle sektorille, josta syntyy lisäarvo ja jonka maksamin verovaroin julkista sektoria pidetään yllä.

Palkansaajapuolella tuottavuusohjelman käynnistäminen on saanut aikaan sinänsä ymmärrettäviä pelkoja puhtaasta henkilöstön vähentämisohjelmasta. Niin on käynyt, vaikka ohjelmaa toteutetaan hyvää henkilöstöpolitiikkaa noudattaen, yhteistyössä henkilöstön ja sitä edustavien järjestöjen kanssa.

Pelkoja eivät suinkaan ole häivyttäneet eri hallinnonaloilla taitamattomasti laaditut puhtaat leikkausohjelmat, eivät myöskään tuottavuusohjelman toimien ajoitukset ainakin tilapäisesti heikkoon taloudelliseen suhdanteeseen. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta totesikin viikko sitten, että monet hankkeista edellyttävät vielä jatkoselvittelyä. Niinpä asia jäi pöydälle valmisteltavaksi edelleen virkamiesvoimin.

Kannattaa kuitenkin tunnustaa se tosiasia, ettei paitojen peseminen toinen toisillemme synnytä sitä lisäarvoa, jolla julkiset palvelumme voidaan turvata. Sitä ei pääse pakoon ohjelman ensimmäistä versiota hallituksessa hyväksymässä ollut SDP, joka nyt ohjelmaa arvostelee, mutta ei myöskään Vasemmistoliitto, joka ei alunperinkään näytä ymmärtäneen, mistä asiassa pohjimmiltaan on kysymys.

Kyse on meidän kaikkien veroeurojemme järkevästä, taloudellisesta ja tehokkaasta hyödyntämisestä sekä julkisten palvelujemme turvaamisesta, vaikkakin kenties uudenlaisin menetelmin ja vähemmällä väellä. Valtiovarainministeri Jyrki Kataista (kok.) lainaten: jos joku on keksinyt tavan vähentää henkilöstöä ilman, että henkilöstöä vähennetään, neuvoja otetaan nöyränä vastaan.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake