PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Kreikka sairastaa

 9.12.2008


Hallituksen vetoomukset ovat kaikuneet kuuroille korville Kreikassa, jossa raivostuneet nuorisojoukot riehuvat ympäri maata. Tapahtumat kärjistyivät, kun 15-vuotias poika sai surmansa poliisin luodista lauantaina. Silminnäkijöiden mukaan poliisi oli tähdännyt poikaan lauantain mellakassa. Poliisin mukaan tarkoitus oli ampua varoituslaukaus.

Mellakat ovat oppositiolle otollinen tilanne hankaloittaa muutoinkin epäsuosituksi käyneen hallituksen asemaa. Hallituksesta erosi vast'ikään kaksi kokenutta ministeriä seurauksena laittomasta maanvaihdosta ortodoksiluostarin kanssa, jonka ansiosta veronmaksajien rahoja haihtui yli sata miljoonaa euroa.

Vain kahden paikan enemmistöllä hallitusta johtava pääministeri Kostas Karamanlis torjuikin jo maanantaina kolmannen ministerieron ja vakuutti samalla, että pojan kuolemasta tehdään täysi selvitys. Poliittiset paineet kasautuvat kuitenkin viikon edetessä, sillä hallitus joutuu taistelemaan myös talousrintamalla, kun ammattiliitot järjestävät keskiviikkona yleislakon vastalauseena hallituksen säästötoimille.

Säästää kuitenkin pitäisi. Kreikan talous on bruttokansantuotteeseen suhteutettuna alijäämäisempi kuin esimerkiksi Yhdysvaltain tai Espanjan taloudet, joita yleensä on pidetty kehnoimpina esimerkkeinä. Syytkin muistuttavat hieman Espanjaa: euroalueeseen liittymisen jälkeen lainakustannukset pienenivät ja innostivat velkavetoisiin kulutusjuhliin. Velkakulutus on kuitenkin lähinnä lisännyt tavaroiden ja palvelujen tuontia, ei niinkään talouden perustaa vahvistavia investointeja.

Kun samaan aikaan Kreikan vahvat alat, turismi ja varustamot ovat kohtaamassa taantuvan talouskehityksen, näyttää talouskrapula koittavan ankarana. Mellakointi ja lakkoilu iskevät tässä tilanteessa eritoten turismiin ja heikentävät näkymiä entisestään.

Kreikan mellakat velloivat jo rajojen yli, kun mieltä osoitettiin Berliinissä ja Lontoossa Kreikan suurlähetystöjen edessä. Jos Kreikka kohtaa massatyöttömyyden, voi edessä olla työvoiman joukkopako Eurooppaan 1960-luvun malliin, arvioivat jo eräät analyytikot. Toistaiseksi työttömyys on kreikkalaisittain siedettävät kahdeksan prosenttia, mutta nuorisoa se koettelee ankarammin.

Hallituspohjan vaihdoskin näyttää mahdolliselta, vaikka sen todennäköisyysastetta onkin mahdoton veikata. Uusista vaaleista on puhuttu, mutta toisaalta keskusta-oikeistolainen hallitus tehnee parhaansa välttääkseen niitä, onhan se ensi kertaa kahdeksaan vuoteen kannatusmittauksissa sosialistien takana. Takamatkaa on lähes kuusi prosenttiyksikköä.

Toisaalta, uudellakin hallituksella olisi edessään vain huonoja vaihtoehtoja: joko talouskuilun syventäminen tai katkeran säästökalkin juottaminen ärtyneelle äänestäjäjoukolle.

Poliittisesti heikoin vaihtoehto olisi Kreikan hallinnon ajautuminen totaaliseen halvaantumiseen ja kontrollin puutteeseen. Sitäkin eräät tarkkailijat ovat jo pelänneet.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake