PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Nuuskaa Thorsille

 15.12.2008


Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r.) johdolla valmisteltu uusi ulkomaalaislaki on saanut osakseen voimakasta arvostelua, syyttä ja syystä. Suomi tarvitsee lisää uutta työvoimaa ja maamme on velvollinen täyttämään osansa myös humanitaarisessa avustamisessa. Sinisilmäiseksi ei silti pidä heittäytyä.

Kun suuret sodanjälkeiset ikäluokat ovat vuoteen 2015 mennessä siirtyneet eläkkeelle, Suomen työvoimasta on huvennut yli puoli miljoonaa työntekijää. Osin tätä aukkoa paikkaa työelämän rakenteellinen muutos, jossa muun muassa koneet tekevät työt, joita ihmiset ovat tehneet aiemmin. Osin pystymme tyydyttämään työvoimatarvetta myös työmarkkinoille siirtyvillä uusilla ikäluokilla.

Laajasti kuitenkin tunnustetaan se tosiasia, että tarvitsemme myös työvoimaa ulkoa. Meistä itsestämme riippuu, kykenemmekö tuon tarpeen tyydyttämään. Tarvitaan houkuttelevaa työtä, käypää palkkatasoa ja suvaitsevaista työilmapiiriä. Lisäksi tarvitaan kotouttamista suomalaisiin olosuhteisiin, kulttuuriin ja kieleen.

Samalla kun Suomi terveellä tavalla itsekkäistä syistä huolehtii omasta työvoimatarpeestaan, maamme on hoidettava osansa globaalista humanitaarisesta työstä. Se tarkoittaa muun muassa turvapaikan antamista vainojen kohteeksi joutuneille. Jälleen kerran on siis muistettava, että Suomeen tullaan eri syistä: työn perässä, mutta myös pakolaisina.

Oma lukunsa ovat ihmiskaupan ja rikollisen keinottelun uhreiksi joutuneet ryhmät sekä erilaiset onnenonkijat, joiden joukkoon mahtuu myös varsin kirjava otos maahamme muualta tulevia ihmisiä.

Voimassa oleva ulkomaalaislaki tuli voimaan runsaat neljä vuotta sitten, mutta siinä havaittiin paikkaamisen tarvetta jo alkumetreillä. Eduskunnan käsiteltävänä parhaillaan olevan ulkomaalaislain muutoksella Suomi panee täytäntöön EU-direktiivin, jolla pyritään yhtenäisiin turvapaikkaa ja toissijaista suojelua koskeviin määräyksiin. Samalla pyritään turvaamaan suojelun tarpeessa oleville vähimmäistason mukaiset edut kaikissa unionimaissa.

Hallintovaliokunta ei kuitenkaan niellyt ehdotusta sellaisenaan. Hallitus ei esittänyt muutoksia turvapaikan saamisen ehtoihin, mutta se olisi halunnut laventaa humanitäärisen suojelun käsitettä. Valiokunta säilytti kansainvälisen suojelun saamisen perusteet kuitenkin ennallaan.

 Henkilöille, joilla ei ole perustetta kansainvälisen suojelun saamiseen, myönnetään tilapäinen oleskelulupa sillä perusteella, ettei heitä tosiasiallisesti voida palauttaa lähtömaahansa. He eivät kuitenkaan ole saaneet tehdä Suomessa työtä. Uusi laki antaa heille hallintovaliokunnan hyväksymässä muodossa oikeuden työntekoon, mutta ei muita laajempia uusia oikeuksia tai etuuksia.

Jos hallintovaliokunnan tahto toteutuu, ulkomaalaisten oikeudet saada sosiaaliturvaa säilyvät ennallaan. Sen sijaan valiokunta poisti ehdotuksesta kokonaan paljon kohua aiheuttaneen pykälän, joka koski jatkuvan oleskeluluvan saamista teknisen esteen perusteella. Tekninen este olisi voinut olla muun muassa se, että lähtömaa ei ota henkilöä vastaan tai se, että henkilöltä puuttuvat tarvittavat matkustusasiakirjat.

Suomesta turvapaikkaa hakeneiden määrä on noussut selvästi. Viime vuonna hakijoita oli 1 500, tänä vuonna jo 4 000. Määrän arvioidaan edelleen kasvavan. Ihmisiä ajavat pakosalle kansainväliset ja kansalliset konfliktit, mutta Suomeen ohjautuu uusia turvapaikanhakijoita myös siksi, että Ruotsi ja Norja ovat kiristäneet sekä lainsäädäntöään että käytäntöjään suhtautumisessa turvapaikanhakijoihin.

Sinisilmäisyyteen ei Suomessakaan ole aihetta. Se ei kuitenkaan saa merkitä paatumista inhimilliseen hätään eikä oman työvoimatarpeemme unohtamista.

Mälli väärässä huulessa

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) on kunnostautunut myös maahantuontiministerinä.

Kuin uhmatakseen tupakkalakia ja siihen sisältyvää nuuskan myyntitarkoituksessa tapahtuvaa tuontia Thors osti EU-kokousmatkallaan Ruotsista välilaskun aikana kymmenen purkkia Göteborgs Rape -nuuskaa. Ostoksiaan hän esitteli ensin ulkoministerien kokouksen yhteydessä pidetyssä lehdistötilaisuudessa Brysselissä ja toi sitten tuliaiset Suomeen.

Thorsin demonstraatio tapahtui vain hiukan sen jälkeen, kun Mustasaaren käräjäoikeus oli tuominnut pietarsaarelaismiehiä nuuskan salakuljetuksesta. Päätekijä sai yli kaksi vuotta vankeutta.

Erityisesti Pohjanmaalla Thorsin tempaus sai sympatiaa. Mälli on kuitenkin väärässä huulessa, kun kansanedustaja ja valtioneuvoston jäsen protestoi vähintäänkin kyseenalaisin keinoin voimassa olevaa lainsäädäntöä vastaan.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake