PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Unelmahöttöä vai pelottavia peikkoja?

 16.12.2008


Kunnallisvaalien alla oppositio valitteli useammalla suulla, ettei hallitus ollut halukas muuttamaan ensi vuoden budjettia elvyttävään suuntaan. Sitä, että hallitus halusi pitää päänsä, uumoiltiin merkiksi valmisteilla olevasta listasta kansalaisten etujen leikkaamiseksi. Opposition mielestä leikkauslistoja valmisteltiin, koska niistä ei puhuttu.

Kun talousarvioehdotuksesta tämän viikon päätteeksi syntyy eduskunnan päätöksin vahvistettava budjetti, lienee aika kysyä, missä opposition väittämät leikkauslistat ovat? Jos niitä jossakin on, miksi oppositio ei niistä nyt kerro?

Hiljaisuus tosin on ymmärrettävää. Kyse oli vaalien alla tapahtuneesta pelottelemisesta ja yrityksestä kartuttaa poliittisia irtopisteitä pelkoon perustuvalla mielikuvapolitikoinnilla. Se epäonnistui pahanpäiväisesti, mutta karvoistaan oppositio ei näytä pääsevän siltikään.

Maanantaina budjetin palautekeskustelussa opposition pelotteluase oli jo lama, ei enää pelkkä talouden taantuma. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen syytti valtiovarainministeri Jyrki Kataista (kok.) "talouden tsunamin" vähättelystä ja Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen väitti suoraan hallituksen vievän maan nyt taantumasta lamaan.

Siitä lähtien, kun hallitus toi talousarvioesityksensä eduskuntaan, oppositio on ollut joko kuuro omaksumaan tai haluton ymmärtämään budjetin moneen kertaan kerrottua sinivihreää juonta: elvytystä. Siihen Suomella on varaa, koska maamme julkinen talous on paremmassa kunnossa kuin monen muun maan.

Hallitus on luvannut varautua myös elvyttäviin lisätoimiin. Tarpeen vaatiessa se tapahtuu jo ensi vuoden alkupuolella eduskunnalle annettavan lisäbudjetin avulla. Jos oppositiota on uskominen, sekään ei riitä, vaan ulkomailta alkanut talouden taantuma muuttuu lamaksi, joka kaataa yritykset, suistaa ihmiset työttömiksi ja syöksee maan perikatoon.

Laman lietsonta ja pelkojen levittäminen on keino saada ihmiset varpaisilleen, muuttamaan kulutuskäyttäytymistään ja näin itse aiheuttaa vahinkoa sekä suomalaisille henkilökohtaisesti että koko kansantaloudelle laajemminkin. Sitäkö tässä toivotaan?

On syytä olettaa ja toivoa, että tästäkin selvitään. Kun ajat ensi vuoden puolella mitä ilmeisimmin seestyvät, oppositiolta voi kysellä lamapuheiden perään. Sitäkin oppositiolta voi perätä, myykö unelmahöttö paremmin kuin pelottavat peikot? Vai kannattaisiko kokeilla totuutta?

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake