PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Vain epäonnistuneita ehdotuksia

 22.12.2008


Torstaina peruspalveluministeri Paula Risikolle (kok.) luovutettu tupakkatyöryhmän mietintö edustaa luvalla sanoen terveysterrorismia puhtaimmillaan. Toteutuessaan työryhmän ehdotukset tekevät tupakkavalmisteiden tuottajista, välittäjistä ja käyttäjistä rikollisia sekä tupakasta kielletyn hedelmän. Ja taas mennään ahteri edellä puuhun.

Samoihin aikoihin työryhmän raportin kanssa julkistettu tuorein Tupakkatilasto kertoo, että suomalaisista tupakoi viime vuonna päivittäin runsas viidennes. Kun vielä sotien jälkeen neljä viidestä aikuisesta miehistä tupakoi säännöllisesti, nyt niin tekee enää neljännes. Naistenkin tupakointi on laskenut 1980-luvun tasolle ja täysin tupakoimattomia naisista on nyt neljä viidestä.

Useiden tilastojen mukaan tupakointi aloitetaan nykyään aiempaa nuorempana, mutta tupakka ei ole enää nuortenkaan suosiossa. Nuorison tupakointi on edelleen laskusuunnassa. Lisäksi niin verollisten kuin verottomienkin tupakkatuotteiden kulutus on ollut viime vuodet laskussa.

Tilastot kertovat, että tupakointi on edelleen harmittavan yleinen ja epäterveellinen tapa. Sen aiheuttamat kustannukset ovat vuodessa arviolta parin miljardin euron luokkaa. Samalla tilastot kuitenkin kertovat, että pitkäjänteinen ja sinnikäs valistus sekä terveiden elämäntapojen omaksuminen ovat kantaneet hedelmää. Miksi siis katkaista hyvä kehitys yksioikoisella, lähes täyskieltoon johtavalla toimenpideohjelmalla, joka tekee tupakasta taas kielletyn hedelmän?

Työryhmä kieltäisi tupakkatuotteiden maahantuonnin, ostamisen ja hallussapidon alle 18-vuotiailta. Hurskas tarkoitus lienee suojella nuoria, jotka jo omaehtoisesti näyttävät vähentäneen tupakointiaan. Kuka näitä kieltoja ryhtyy valvomaan? Olisivatko rikkomukset rangaistavia ja millaisia olisivat maksimirangaistukset? Halutaanko esityksillä kasvattaa tilastollista nuorisorikollisuutta?

Työryhmä esittää myös, ettei tupakkatuotteita ja niiden tuotemerkkejä saisi enää pitää näkyvästi esillä vähittäismyyntipaikoissa eikä tupakkaa saisi myydä automaateista. Lisäksi myyntiä koskevien säännösten rikkominen muuttuisi rikokseksi. Eli myytäisiin siis piilosta ja vain täysikäisille. Jos täysikäinen välittää savukkeet nuorelle, joka jää kiinni, kenetköhän ilmiannetaan: kauppias vai välittäjä?

Tupakan ohella työryhmä kieltäisi sen vastikkeet ja jäljitelmät. Esityksen naiiviutta kuvaa se, että kieltoon menisivät myös lakritsipiiput ja esityksen ristiriitaisuutta se, että kauppojen hyllyillä säilyisivät nikotiinipurukumit ja apteekeissa nikotiinilaastarit. Mitäpä muutakaan ne ovat kuin jäljitelmiä tai korvikkeita? Kuka puolestaan valvoisi ehdotettua kieltoa, ettei yksityisautossakaan saisi polttaa, jos kyydittävänä on alaikäinen?

Viime päivinä porua on nostanut erityisesti nuuskan tuonti ja myynti kuuluisine oikeudenkäynteineen. Sitä, mihin päädyttäisiin nuuskankin täyskiellon kanssa, on julkisuudessa osuvasti kuvannut Pohjoisen tullipiirin rikostorjuntapäällikkö Seppo Laitamaa. Hän epäilee erityisesti Tornionlaakson ajautuvan kiellon myötä täyskaaokseen. Nuuskapoliisi joutuisi sakottamaan jokaista kadulla mälli huulessa kulkevaa.

Työryhmän ehdottamat kiellot tukisivat välillisesti savukkeiden salakuljetusta, joka jo nyt on merkittävä osa järjestäytynyttä rikollisuutta. Se on yksi kaikkein suurimmista kansainvälisen rikollisuuden muodoista ja tarjoaa isot voitot, nopean liikevaihdon, vakaat markkinat ja kiinni jäätäessä pienet rangaistukset.

Samalla työryhmän ehdotukset ovat iloisesti irrallaan muiden huumeiden käytön vähentämiseen tähtäävistä ehdotuksista. Eikö siis yhtä lailla alkoholin valmistus, myynti, maahantuonti, hallussapito ja käyttö pitäisi tehdä rangaistavaksi? Tätä näkemystä puoltaa se, että viimeisimpien tilastojen mukaan viina tappaa yhä useamman suomalaisen. Samalla logiikalla olisi myös huumeruiskujen ilmainen jakelu lopetettava tykkänään.

Hylkyyn joutaisivat kauppojen hyllyiltä myös erilaiset liimat, liuottimet ja suuvedet koska niitäkin huumeiden korvikkeina käytetään. Sokerihumalakin Suomessa tunnetaan...

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake