PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Näppärää, mutta ...

 9.1.2009


Tappiolliset kunnallisvaalit ja niiden jälkeen gallupeissa jatkunut kannatuksen alamäki ovat aiheuttaneet huolta Keskustan joukoissa. Jotkut ovat valmiita jopa painamaan paniikkinappulaa. Ainakin siltä esimerkiksi ex-kansanedustaja Petri Neittaanmäen joulupöytiin tarjoilema ehdotus kuulosti.

Neittaanmäki arvioi puolueen menettäneen kannatustaan niin paljon, että se on jo matkalla keskisuurten puolueiden sarjaan vihreiden ja Vasemmistoliiton seuraksi. Hän huomautti myös, että Keskusta on nykyisen hallitusvastuunsa aikana hävinnyt kannatuksella mitaten kaikki vaalit.

Viime eduskuntavaaleissa itsekin Arkadianmäeltä pullahtaneella Neittaanmäellä on varsin kaksijakoinen käsitys puolueen puheenjohtaja Matti Vanhasesta. Työnsä Vanhanen on Neittaanmäen mielestä hoitanut hyvin, mutta kuitenkin liian virkamiesmäisesti ja vailla intohimoa puolueen kannalta tärkeiden tavoitteiden puolesta.

- On aika tulla, on aika johtaa ja on aika mennä, Neittaanmäen päätelmä kuuluukin. Hänen mielestään Vanhanen tekisi puolueelleen suuren palveluksen vetäytymällä puheenjohtajuudesta. Tähän tilaisuuden tarjoaisi Neittaanmäen mielestä ensi kesän eu-parlamenttivaalit. Hän ehdottaa suoraan, että Vanhanen asettuisi ehdolle ja povaa tälle varmaa läpimenoa, etenkin kun aiemmat ääniharavat Paavo Väyrynen, Kyösti Virrankoski ja Samuli Pohjamo eivät enää ole asettumassa ehdolle. Vanhanen pelastaisi samalla eurovaaleissakin puoluetta uhkaavan kannatuksen laskun.

Neittaanmäki pitää Vanhasen valintaa europarlamenttiin jopa niin varmana, että puolue voisi käynnistää heti ylimääräisen puoluekokouksen valmistelut ensi kesä-heinäkuulle. Kokouksessa valittaisiin Keskustalle uusi puheenjohtaja, joka ryhtyisi vetämään myös hallitusta jo ensi kesänä. - Puolueen ilme uudistuisi ja hallitustyöskentelyyn tulisi uutta pontta, Neittaanmäki arvelee. Tämä taas heijastuisi nopeasti myönteisesti puolueen kannatuskehitykseen.

Ajatusrakennelma on näppärä, joskaan ei ideana uusi. Ville Itälähän luopui Kokoomuksen puheenjohtajuudesta vajaat viisi vuotta sitten, asettui ehdolle europarlamenttivaaleihin ja tuli valituksi. Puoluetta ryhtyi johtamaan Jyrki Katainen.

Korostettakoon, että mandaatti puheenjohtajansa valitsemiseen on pelkästään Keskustalla itsellään. Sitä valintaa ei voi eikä pidä edes yrittää ulkopuolelta sanella.

Keskustaa voi kuitenkin muistuttaa siitä tosiasiasta, että pääministerin ero hallituksesta merkitsee samalla koko hallituksen eroa. Istuva eduskunta voisi toki valita uuden pääministerin ja uuden hallituksen, mutta puhtaan demokratian näkökulmasta hallituksen vaihtaminen saattaisi edellyttää ennenaikaisia eduskuntavaaleja.

Hallituksen vaihtuminen on lisäksi aina merkki vähintäänkin jonkinasteisista poliittisista ongelmista. Haluavatko vastuulliset hallituspuolueet siis viestittää taloushuolten keskellä myös poliittisista ongelmista, vaikkei niitä esiinny hallituksen, vaan vain yhden hallituspuolueen sisällä?

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake