PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Polla ei säteile

 10.1.2009


Uusia tutkimustuloksia kännyköiden säteilystä tai niiden käytön terveysriskeistä ei ole olemassa. Tästä huolimatta Säteilyturvakeskus (STUK) julkisti keskiviikkona uusia suosituksia matkapuhelinten käytöstä. Kansalaiset ovat syystäkin hämillään.

Aika ajoin julkiseen keskusteluun nousee huoli matkapuhelinten säteilyn mahdollisista syöpäriskeistä. Nykyisten matkapuhelinten päähän ja vartaloon kohdistuvan säteilyn määrä kuitenkin on olennaisesti pienempi kuin NMT-puhelinten aikakaudella, enintään kymmenesosa. Lisäksi nykypuhelimet säätävät tehonsa käyttötilanteen mukaan mahdollisimman pieneksi niin, että yhteys tukiasemaan kuitenkin säilyy.

Teoriassa on toki mahdollista, että radioaalloista imeytyvä säteily nostaa aivojen pinnan lämpötilaa annettuja raja-arvoja suuremmaksi. Koska aivojen lämpötila tavallisestikin vaihtelee yhden asteen verran ja vasta viiden asteen lämpötilan nousu alkaa vaurioittaa soluja, testeissä havaitut noin 0,3 asteen lämpötilavaihtelut eivät nykytiedon valossa ole vaarallisia.

Tukiasemien aiheuttamalle altistumiselle tavallisella kansalaisella taas ei ole vaaraa, sillä asemien läheisyyteen ei ilman lupaa ole mitään asiaa. Suurimmillaan matkapuhelimen teho ja siitä aiheutuva säteily ovatkin huonossa kentässä: kellarissa, liikkuvassa autossa tai junassa. Tiheän tukiasemaverkon alueella kännykällä on hyvä yhteys tukiasemaan, jolloin myös säteily on mahdollisimman vähäistä.

STUK painottaa itsekin, ettei vuosikymmeniä tehtyjen tutkimusten perusteella voida tehdä päätelmää, jonka mukaan matkapuhelimet aiheuttaisivat riskiä terveydelle. Vaikka jotkut aiempia tutkimuksia yhdistäneet analyysit ovatkin antaneet viitteitä siitä, että yli 10 vuotta matkapuhelinta käyttäneillä "saattaa olla" suurentunut aivokasvaimen riski, tutkimuksiin liittyy niin paljon epävarmuustekijöitä, ettei riskejä voida pitävästi osoittaa. Tästä huolimatta STUK on päätynyt antamaan uusia suosituksia.

Suositukset koskevat erityisesti lasten matkapuhelimen käyttöä, vaikka erityisesti lapsia koskevaa tutkimustietoa on tutkimuseettisistä syistä hyvin vähän eikä lasten kännykkätottumuksistakaan ole tutkimuksellista tietoa. Alle 8-vuotiaiden aivojen pinnalla matkapuhelimen aiheuttama altistuminen on noin kaksinkertainen aikuisten altistumiseen verrattuna. Altistuminen kohdistuu kuitenkin niin pienelle alueelle, että aivokudoksen lämpeneminen ei ole sen suurempaa kuin aikuisillakaan.

Toki on myönnettävä, että lapset ehtivät käyttää matkapuhelinta pidempään kuin runsaat kymmenen vuotta sitten kännykällä puhumisen aikuisena aloittaneet. Matkapuhelinten pitkäaikaisesta käytöstä aiheutuvaa riskiäkään ei voida lopullisesti arvioida ennen kuin puhelimia on käytetty useita vuosikymmeniä. Siksi STUK suosittaa lasten matkapuhelimen käytön rajoittamista ohjaamalla lapsia lähettämään tekstiviestejä puhumisen sijasta, käyttämään hands-free –laitetta ja muun muassa välttämään puhumista huonossa kuuluvuuskentässä.

STUK ei itsekään pidä perusteltuna kieltää lasten matkapuhelinten käyttöä kokonaan, koska se helpottaa yhteydenpitoa vanhempiin ja tätä kautta lisää lasten turvallisuutta. Keskuksen antamat suositukset vaikuttavatkin ikään kuin "siltä varalta" annetuilta.

Terve varovaisuus on aina paikallaan. Suositusten antamisen ajankohta ja perusteet kuitenkin ihmetyttävät, syystäkin.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake