PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Tärkeä muistutus solidaarisuudesta

 15.1.2009


Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) kehottaa yrityksiä lähivuosina välttämään sellaisia palkkio- ja optioratkaisuja, jotka turhan takia kasvattavat eriarvoisuuden tunnetta työpaikoilla. Lomautus- ja irtisanomisuutisten keskellä kehotus on äärimmäisen tärkeä viesti yhteisöllisyydestä ja solidaarisuudesta.

Katainen toivoi lauantain Helsingin Sanomissa julkaistussa haastattelussa yritysjohtajien aistivan yhteenkuuluvaisuuden hengen tarpeen. Sitä ei todellakaan luo se, että toiset voivat menettää työpaikan, mutta toiset saavat ekstrabonuksia menneiltä vuosilta, kuten Katainen ehdotustaan perustelee.

Kataisen vetoomus oli suunnattu paitsi yritysjohtajille myös yritysten omistajille. Aiheellisesti Katainen huomautti, että lupaukset eivät aina ole välttämättä pyhiä eikä selitykseksi aina riitä se, että ne perustuvat tehtyihin sopimuksiin. Lupaus optioista näet perustuu samalla tavalla päätökseen kuin lupaus työpaikasta. Jos toinen menee, ei ole oikein, että toinen säilyy.

Kataisen kannanotolle tuo lisäpontta SAK:n tiistaina julkistama laskelma, jonka mukaan viime vuonna oli yt-neuvottelujen piirissä 65 000 ihmisen työpaikka. Irtisanomisia tapahtui runsaat 9 500. Jo pelkästään pari viikkoa vanhentuneen uuden vuoden puolella lomautus tai sen uhka koskee noin 9 000 työntekijää.

Jos työmarkkinoiden epävarmuuden keskellä voi jotakin positiivista nähdä, sellainen seikka on ainakin se, että nyt yritykset eivät ole lähteneet suin päin ja silmittömästi sanomaan työväkeään irti – metsäteollisuus kenties poikkeuksena. Ensin on etsitty muita keinoja ja viime kädessäkin on turvauduttu ensisijaisesti "vain" lomautuksiin.

Sopimuskautta on jäljellä vielä runsas vuosi eivätkä sopimuksiin sisältyvät viimeiset palkankorotukset ole toistaiseksi astuneet voimaan. Nekin yritysten pitäisi kyetä talouden notkahduksesta huolimatta rahoittamaan, ottaen erityisesti huomioon sen, että liittokohtaiset sopimukset palkankorotuksineen olivat nimenomaan työnantajapuolen toive.

Kun yritykset lähikuukausina julkistavat viime vuoden tuloksiaan, niissä saattaa vielä näkyä pitkään jatkuneen nousukauden rippeinä viivan alla plussaa. Normaalioloissa on kohtuullista, että myös yritysjohtoa palkitaan hyvin tehdystä työstä. Kataisen mainitseman eriarvoisuuden tunteen välttämiseksi olisi sangen kohtuullista, että nyt niin ei ylen määrin ja törsäillen tapahtuisi.

Talouden taantumaa tai mahdollista lamaa optioiden ja lisäbonusten supistamisella tai poistamisella ei kyetä torjumaan, kielteisiä henkisiä vahinkoja kylläkin. Jos työntekijät kokevat saaneensa tasa-arvoisen kohtelun johtajiinsa verrattuna, se omalta osaltaan luo luottamuksellista pohjaa seuraavalle sopimuskierrokselle. Maltilla yritysjohdon palkitsemisessa voidaan torjua myös katkeroitumista ja kuvaa saalistusyhteiskunnasta. Niin olisi kaikkien kannalta parasta. Myös yhteiskuntamoraalin kannalta.

Positiivinen esimerkki

Positiivinen esimerkki yhteisöllisyydestä ja myönteisestä asennoitumisesta tulevaisuuteen on Pirkanmaan Yrittäjien aloittama kampanja lamapuheita vastaan. Järjestö kerää yrittäjien nimilistaa, jonka allekirjoittajat sitoutuvat olemaan irtisanomatta ketään tämän vuoden aikana.

Ketään ei irtisanota -kampanjaan osallistuvat yritykset voivat myös luvata, että ne palkkaavat lisää työntekijöitä tai etteivät tänä vuonna lopeta toimintaansa.

Tällaista henkeä tarvitaan enemmänkin.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake