PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Huutolan hätähuuto

 16.1.2009


Sosialidemokraatit hävisivät parin vuoden takaiset eduskuntavaalit selvästi. Puolue menetti kannatusosuudestaan 3,1 prosenttia edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna. Lähes 90 000 kannattajaa käänsi SDP:lle selkänsä.

Yhtään sen paremmin ei mennyt Vasemmistoliitolla, joka hävisi kannatusosuudessa 1,1 prosenttia vuoteen 2003 verrattuna. Vasemmistoliitoltakin pakeni noin 33 000 äänestäjää.

Kun mukaan lasketaan kaikenkarvaiset pienetkin vasemmistopuolueet, vasemmiston kokonaiskannatus oli viime eduskuntavaaleissa enää runsaat 31 prosenttia. Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt ja viimeaikaiset gallupit muuttuisivat vaalitulokseksi, vasemmisto mitä ilmeisimmin kokisi historiansa rankimman katastrofin.

Eipä ihme, että hädällä on jo kasvot. SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola (vas.) ehdotti keskiviikkona, että Vasemmistoliitto ja SDP perustaisivat vasemmiston yhteisen allianssin seuraaviin eduskuntavaaleihin. Allianssi laatisi yhteisen vaaliohjelman, joka sisältäisi yhteiset tavoitteet talous-, työllisyys-, vero- ja ilmastopolitiikalle sekä sosiaaliturvalle ja hyvinvointipalveluille.

Huutolan mielestä vain allianssin perustaminen ja yhteinen ohjelma tarjoaisi riittävän uskottavan hallitusvaihtoehdon, joka olisi äänestäjien tiedossa jo ennen vaaleja. Vasemmistoliittolainen Huutola perustelee ehdotustaan nimenomaan sillä, että niin Vasemmistoliiton kuin SDP:nkin kannatus on ollut reilussa laskussa.

Huutolan mielestä vasemmistoallianssi antaisi riittävän uskottavan vaihtoehdon muutokselle, johon kansalaiset voisivat tarttua. Ajatuksessa voi tietysti olla järkeä, mutta voi sitä epäilläkin. Ainakaan Ruotsissa, josta ajatus on suoraan kopioitu, vasemmiston kokonaiskannatus ei ole allianssin myötä lähtenyt rakettimaiseen nousukiitoon.

Yhtenä syynä liittoutumiselle Huutola näkee sen, ettei vasemmiston viesti ole mennyt läpi. Esimerkiksi eduskuntavaaleissa vaikutti kuitenkin siltä, että äänestäjät olivat tiedostaneet vasemmiston viestin tavanomaistakin paremmin – ja äänestivät nimenomaan siitä syystä porvarillisia puolueita.

Ja miksi vain allianssi? Johan Vasemmistoliiton entinen puoluesihteeri Matti Viialainen SAK:n apulaisjohtajana työskennellessään puuhasi yhdessä Metallityöväen liiton yhteiskuntasuhteista vastaavan sihteerin Timo Roppolan (vas.) kanssa Vasemmistoliiton liittämistä sosialidemokraattiseen puolueeseen. Ehdotus vain ei ole kelvannut Vasemmistoliitolle.

Huutolan ehdotus on hätähuuto. Ja hätä vasemmalla onkin. Siitä kertoo myös Huutolan ehdotuksen sisältö: allianssi sitoutuisi markkinatalouteen ja yrittämisen vapauteen, mutta säätelisi taloutta. Sehän on melkein kuin sosiaalinen markkinatalous, Kokoomuksen talouslinja.

Sosialidemokraateille tarjous ei tunnu kelpaavan, koskapa he torjuivat Huutolan ehdotuksen tuoreeltaan, vaikka puolueiden yhdistymistä on kannattanut muun muassa SAK:n jäsenpalveluosaston sosialidemokraattinen johtaja Matti Tukiainenkin.

Vasemmistopuolueiden suvereniteetistakin allianssi- ja yhdistymisajatukset kertovat jotakin: "suurvasemmiston" kätilöinä touhuavat poikkeuksetta ay-liikkeen palkolliset.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake