PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Olipahan taas miehekästä

 19.1.2009


Vuodenvaihteen ilotulittamisesta aiheutuvat vahingot kasvavat edelleen. Ihmishenkiä näissä turmissa ei menetetä, kuten juhannuksen vesileikeissä, mutta jotakin samantyyppistä uhmaa käyttäytymiseen ilmeisesti liittyy.

Pelastusviranomaisten mukaan ilotulitteista syttyi vuodenvaihteessa kolmisen viikkoa sitten eri puolilla Suomea yli 218 tulipaloa, joista 27 oli rakennuspaloja. Lähes joka kolmas tulitteista syttynyt palo sai alkunsa sallitun ilotulitusajan ulkopuolella.

Muutama vuosi sitten ilotulitteiden käyttö rajattiin ajallisesti muutamaan tuntiin ennen ja jälkeen vuoden vaihtumista. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että aikarajoitukselle viitataan jatkuvasti kintaalla. Useimmiten kyse on lasten ja alaikäisten nuorten paukuttelusta, joka taas johtuu siitä, ettei sääntöjä ole riittävästi heille teroitettu eikä valvontaan riitä resursseja.

Koskapa alaikäiset paukuttelevat myös vain aikuisille myytäviä ilotulitteita, on ilmeistä, että kodeissa suhtaudutaan leväperäisesti myös ikärajoihin liittyviin normeihin ja ilotulitteiden turvamääräyksiin. Eipä siis ole ihme, että vahinkoja sekä suoranaisia vahingontekoja tapahtuu.

Tulitteista ja tikkuleikeistä syttyi jälleen muun muassa lukuisia roskalaatikkopaloja. Kun roskalaatikoitakin säilytetään usein suojeluohjeiden vastaisesti, riski palojen leviämiseen myös rakennuksiin on suuri. Menneestä vuodenvaihteesta kirjattiinkin muun muassa yksi vakava koulupalo.

Materiaaliset vahingot voidaan onneksi korvata rahalla, vaikka rajansa silläkin on. Toisin on henkilövahinkojen kanssa. Suojalasien puuttumisesta aiheutuvaa näön menetystä tai vastoin sääntöjä pamautetun pommin aiheuttamaa raajojen vammautumista ei mikään raha voi korvata. Henkilö- ja omaisuusvahinkojen lisäksi ilotulitteiden väärinkäyttö aiheuttaa myös muita ympäristöhaittoja sekä kiusaa eläimille kotona ja luonnossa.

Perisuomalaiseen juhlimiseen liittyy valitettavasti myös ylenmääräinen alkoholin käyttö. Luulo siitä, että kuuden kupin kumarassa raketin voi ampua turvallisemmin tai luotettavammin kuin selvin päin, on yhtä lailla harhaa kuin se, että juhannusuinti juovuksissa on miehekkäämpää kuin veneily selvin päin ja pelastusliivit yllä.

Sitäkään turvamääräyksistä piittaamattomat eivät tule ajatelleeksi, että he eivät ole vaaraksi vain itselleen. Humalaisen törttöily tai varomattoman paukuttelu saattaa myös täysin sivulliset ja viattomat alttiiksi vaaralle.

Vakuutusyhtiöitä edustava Finanssialan keskusliitto (FK) on luonnollisesti jo virkansa puolesta huolissaan kehityksestä. Liiton mielipide tuntuu olevan, ettei tilanne voi enää jatkua tällaisena vuodesta toiseen. Liitto pitääkin välttämättömänä vähentää väärästä ilotulittamisesta aiheutuvia haittoja rajoittamalla erityisen turvattomaksi katsottavien tuotteiden myyntiä ja lyhentämällä ilotulitteiden myyntiaikoja. Väläyttääpä se myös mahdollisuutta rajata ilotulittaminen vain ammattilaisille.

Suomalaisten on syytä ryhdistäytyä. Ilotulittamisessakin pitää ottaa taas järki käteen. Muussa tapauksessa ilotulitteiden käyttöä koskevia määräyksiä tiukennetaan, vakuutuksista korvattavien vahinkojen ehtoja kiristetään ja tapaturmavakuutusten hintoja nostetaan. Siitä alkaa olla juhla kaukana.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake