PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Puheiden mestar(e)ilta odotetaan nyt tekoja

 22.1.2009


Yhdysvaltain 44. presidentti Barack Obama aloitti työnsä tiistaina. Hänen virkaanastujaisiaan ja siihen liittynyttä puhettaan odotettiin poikkeuksellisen suurella mielenkiinnolla. Obamaa pidetään retoriikan mestarina ja puhe lupasikin yleisellä tasolla paljon. Nyt Obamalta aletaan odottaa tekoja.

Obama yhdisti puheessaan taitavasti Yhdysvaltain kunniakkaan historian ja amerikkalaiset arvot tämän päivän haasteisiin. Hän vetosi kuulijoihinsa kertaamalla menneiden sukupolvien saavutukset ja korostamalla heidän sitkeyttään, peräänantamattomuuttaan ja kekseliäisyyttään.

Historiaa hyväkseen käyttäen Obama korosti uutta alkua. Uudelle alulle puheesta löytyi useampi merkitys. Ensimmäisenä afroamerikkalaisena presidenttinä Obama valoi uskoa ja toivoa Yhdysvaltain rodullisille vähemmistöille.

Symbolisen selväsanaisesti Obama laittoi myös pisteen edeltäjänsä George W. Bushin harjoittamalle politiikalle, Bushia tässä yhteydessä tosin nimeltä mainitsematta. Uusi alku merkitsee hänen mielestään myös kattavien ja perustavaa laatua olevien yhteiskunnallisten uudistusten käynnistämistä.

Yhdysvaltain talous on Obaman suurin huoli. Hän huomautti taantuman sekä markkinatalouden vakavan tilan olevan seurausta joidenkin ahneudesta ja vastuuttomuudesta sekä yhteisten valintojen epäonnistumisesta. Obaman mielestä markkinavoimien voima luoda vaurautta ja levittää vapautta on ylivertainen, mutta samalla hän korosti tarvetta valvoa markkinoita.

Ainakaan virkaanastujaispuheessaan Obama sen sijaan ei sanallakaan kertonut, mistä hän ja hänen hallintonsa aikoo löytää ne arvioidut 800 miljardia dollaria, jotka tarvitaan maan talouden elvyttämiseen jaloilleen. Sadan päivän kuherruskuukauden tai edes yhden virkakauden aikana talouden jättiurakan ei tarvitse olla valmis, mutta uskottavan perustan Obama joutuu sille esittämään oman uskottavuutensa säilyttämiseksi.

Uuden vaurastumisen alku ja vaurauden aiempaa tasaisempi jakautuminen ovat edellytys myös kansakunnan eheydelle, jota Obama korosti. Ennen virkaanastujaisia julkistetut gallupit kertoivat Obaman saaneen jo tuekseen myös suuren osan heitä, jotka eivät häntä vaaleissa äänestäneet. Yhtenäisyyttä viesti myös molemmista pääpuolueista koostunut virkaanastujaiskomitean kokoonpano sekä virkaanastujaisjuhlallisuuksien ohjelma.

Obama ei puhunut ainoastaan amerikkalaisille, vaan suurvallan johtajana hän kohdisti sanansa myös muulle maailmalle. Hän lupasi Yhdysvaltain palauttavan Irakin vastuullisesti irakilaisille ja rakentavan rauhan Afganistaniin. Molemmat lupaukset ovat toivoa herättäviä, mutta varsin haasteellisia toteuttaa. Vastuullinen vetäytyminen näet edellyttää molemmissa maissa sisäisten välienselvittelyjen ja taistelujen lopettamista.

Yhteistyön ja sovinnon kättä Obama ojensi muslimimaille. Hän ilmoitti Yhdysvaltojen etsivän uutta tietä, joka perustuu keskinäisille eduille sekä keskinäiselle kunnioitukselle. Esimerkiksi George W. Bushin roistovaltioksi nimittämää Irania tämä lupaus ei vielä vakuuttanut, vaan maan johto ilmoitti jäävänsä odottamaan käytännön päätöksiä ja toimenpiteitä. Tämä oli odotettua erityisesti siksi, ettei Obama maininnut puheessaan Lähi-itää lainkaan.

Lisää konkretiaa jatkossa kaipaa myös Obaman lupaus uusien energialähteiden valjastamisesta ja ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä. Sama pätee Obaman maailman köyhille maille antamaan lupaukseen, että hän työskentelee yhdessä niiden kanssa, jotta niiden maatalous menestyy, puhdas vesi pääsee virtaamaan ja nälkäiset ruokitaan niin aineellisesti kuin henkisestikin.

Hyvin puhuttu. Mutta ei vielä puoliksikaan tehty.

Demokraattien John Kerry hävisi neljä vuotta sitten presidentinvaalit George W. Bushille. Kerryn tappion myötä jäi työttömäksi kampanjassa informaatikkona työskennellyt Jon Favreau.

Sittemmin Barack Obama poimi kampanjaansa nyt 27-vuotiaan Favreaun, koska hän piti tämän tavasta ajatella. Favreausta tuli Obaman kampanjan puheidenkirjoittaja.

Voittoisan kampanjan jälkeen Obama pestasi Favreaun Valkoisen talon johtavaksi puheenkirjoittajaksi. Hän on nuorin tässä tehtävässä koskaan toiminut.

Muutama viikko sitten Favreau kertoi Washington Postissa kaivelleensa Obaman virkaanastujaispuheen taustaksi vanhoja puheita ja tutkineensa historiallisia vaikeita aikoja.

Favreau kertoi jo tuolloin, että "tarkoituksena on keskittyä jotenkin ajatukseen, että Amerikka perustettiin tiettyjen ideaalien varaan, ja ne pitää saada takaisin".

Hyvin ajateltu. Mutta ei vielä puoliksikaan tehty.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake