PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Ultra Bra vai Ganska Bra?

 31.1.2009


Vasemmistonuorten edeltäjä Suomen Demokraattinen Nuorisoliitto (SDNL) järjesti vuonna 1994 laulukilpailun. Sen voitti kisaa varten perustettu yhtye nimeltä Ultra Bra. Yhtyeen ensimmäinen pitkäsoitto oli Vapaaherran elämää ja kantaaottavien laulujen tunnetuin sanoittaja oli nykyinen kansanedustaja Anni Sinnemäki.

Vasemmistonuorista ei tullut Sinnemäen poliittista kotia, vaan vihreistä, joiden riveistä hänet valittiin eduskuntaan vuonna 1999. Sinnemäen henkinen koti ei kuitenkaan ole kaukana vasemmistosta, kun peilataan hänen kannanottojaan poliittiselta taipaleelta.

Sinnemäki on pitänyt näkyvästi esillä muun muassa sellaisia teemoja kuin lasten luokkayhteiskuntakehityksen purkaminen, maahanmuuttopolitiikka ja parisuhdelaki. Hän on myös kannattanut hedelmöityshoitojen antamista itsellisille naisille ja naispareille sekä työskennellyt siviilipalvelusajan lyhentämiseksi.

Kun Tarja Cronberg jokin aika sitten ilmoitti luopuvansa vihreiden puheenjohtajuudesta ensi keväänä, moni katsoi, että nyt on Sinnemäen vuoro. Hän oli ehdolla puolueen johtoon jo vuonna 2005, mutta hävisi kisan tuolloin Cronbergille kymmenellä äänellä. Vuoden 2007 vaalien jälkeen Sinnemäki on toiminut eduskuntaryhmänsä puheenjohtajana.

Cronbergin kausi puheenjohtajana ei ole ollut mitenkään hohdokas, joskaan ei puolueen kannattajien mielestä varmaan pettymyskään. Puheenjohtajakautensa alkutaipaleella hän jäi julkisuudessa selvästi sellaisten konkareiden kuin Heidi Hautalan ja Satu Hassin jalkoihin.

Cronbergin vaimea noste alkoi oikeastaan vasta sitten, kun hän vaalimatematiikan vuoksi epäonnistui eduskuntapaikan lunastamisessa, vaikka saikin muhkean äänimäärän. Puolueen puheenjohtajana Cronberg istahti työministeriksi ilman kansanedustajan statusta, mutta varjostajanaan hänellä on ollut eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sinnemäki.

Siinä missä Cronberg on valtioneuvoston jäsenenä joutunut sovittelemaan sanojaan ja piilottelemaan puolueensa kärkevimpiä kannanottoja, Sinnemäki on latonut julkisuuteen puhereferaattia toisensa perään ja asettunut usein jopa poikkiteloin hallituksessa jo sovittujen linjausten kanssa.

Torstaina Sinnemäki ilmoitti tavoittelevansa vihreiden puheenjohtajuutta. Jos hänet valitaan, aiempien kannanottojen perusteella voi arvioida vihreiden linjan ainakin joiltakin osin tiukentuvan. Sinnemäki on esimerkiksi arvostellut hallituksen veropolitiikkaa. Jos hänen aikeensa "perinteisen luonnonsuojelun" korostamisesta toteutuvat, tulossa lienee myös uusia vaatimuksia määrällisten suojelualueiden lisäämiseksi.

Ilmassa on luonnollisesti monta jos-sanaa, mutta jos Sinnemäki valitaan, valinnalla voi olla vaikutuksia hallitukseenkin. Puolueen puheenjohtaja tuskin jää seinäruusuksi, vaan valituttaa itsensä ministeriksi. Se merkinnee työministeri Cronbergille lähtöä hallituksesta, sillä juristi Tuija Braxia tuskin oikeusministerin tuolilta häädetään. Cronbergin kunniallinen väistymistie olisi europarlamentti, mutta matka sinne on äänestäjien käsissä.

Puolueen puheenjohtajana ja ministerinä Sinnemäki istuisi täysivaltaisena puolueensa edustajana niissä pöydissä, joissa hallitusyhteistyötä linjataan. Se taas merkitsee yhteisiin päätöksiin taipumista hallitusyhteistyön nimissä, jos puolue – kuten olettaisi – aikoo jatkaa istuvassa hallituksessa, tekemässä myös muun muassa kitkeriä energialinjauksia. Siihenpä se päättyy, Vapaaherran elämä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake