PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Korvauksia kuluista

 6.2.2009


Rovaniemen hallinto-oikeus antoi viime perjantaina ratkaisunsa koskien eräiden lappilaisten poliitikkojen vaalikelpoisuutta kunnallisvaaleissa. Valtakunnallisen uutiskynnyksen ylitti erityisesti hallinto-oikeuden kanta, jonka mukaan europarlamentaarikko Hannu Takkula (kesk.) ei ollut vaalikelpoinen Rovaniemellä, koska hänen perheensä asuu Turussa. Takkulalla toki on asunto myös Rovaniemellä.

Kun Takkula hämmästeli oikeuden päätöstä ja vertasi asemaansa eräisiin kansanedustajiin, media käänsi asian näppärästi keskusteluksi kansanedustajien kulukorvauksista. Tikun nokkaan nostettiin erityisesti ministerikansanedustajat Jyrki Katainen (kok.) sekä Paula Lehtomäki (kesk.), mutta myös muutama muu kansanedustaja.

Mikään salaisuus ei ole, että Pohjois-Savon vaalipiiristä Siilinjärveltä eduskuntaan valitulla Kataisella on Espoossa toinen asunto, jota hän perheineen asuu. Oulun vaalipiiristä valitulla Lehtomäellä puolestaan on perheineen toinen asunto Sipoossa. Myös seitsemän muuta kansanedustajaa asuu perheensä tai puolisonsa kanssa pääkaupunkiseudulla, mutta saavat korkeampaa kulukorvausta kuin helsinkiläiset edustajakollegansa.

Jos moneen kertaan rukatussa kulukorvauskäytännössä on edelleen porsaanreikä, se on luonnollisesti syytä tukkia. Sitä ennen kannattaa kuitenkin lukea uudelleen Rovaniemen hallinto-oikeuden perustelut Takkulaa koskevalle päätökselleen. Samoin on syytä muistaa, että ministerikansanedustajien kulukorvaus puolitetaan.

Hallinto-oikeus katsoi, ettei Takkulalla ole perhesiteitä Rovaniemelle, koska hänen perheensä asuu Turussa. Tällä perusteella oikeus piti Takkulaa turkulaisena ja epäsi vaalikelpoisuuden Rovaniemellä. Oikeuden mielestä perheside on siis olennaisempi vaalikelpoisuuteen vaikuttava seikka kuin asunnon omistaminen. Perustelu on ymmärrettävä.

Tosiasiassahan Takkula ei matkusta Brysselistä Rovaniemelle tapaamaan perhettään, vaan – kuten hän itsekin on todennut – asioimaan kulttuuri- ja luottamustehtävissään, jotka ovat side paikkakunnalle, mutta eivät oikeuden mielestä vaalikelpoisuuden toteutumisen vahvuinen side. Katainen puolestaan matkaa Helsingistä Espooseen ja Lehtomäki Sipooseen viettämään perhe-elämäänsä. Takkulan molemmat lapset ovat jo aikuisia, mutta Kataisen ja Lehtomäen jälkikasvu vielä alaikäisiä.

Poliitikon työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen ei ole helppo harjoitus, eikä olletikaan silloin, kun lapset ovat vielä pieniä. Tästä saatiin kouriintuntuva osoitus, kun helsinkiläinen Sari Sarkomaa (kok.) joulukuussa luopui opetusministerin tehtävistä perheensä eduksi. Ei siis ihme, että myös maakuntien ministerikansanedustajat haluavat läheisensä lähelleen. Se ei silti suinkaan merkitse siteiden katkaisemista kotivaalipiiriin.

Jos siis yhtäältä kulukorvausten nostamisessa edellytetään kohtuutta, ymmärryksen soisi toisaalta riittävän myös siihen, että johtavassa asemassa oleva poliitikko tuo läheisensä lähelleen ja maksaa sen vuoksi kalliisti pääkaupunkiseudulla sijaitsevasta toisesta asunnosta aiheutuvia kuluja.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake