PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Epäpyhän allianssin utopia

 11.2.2009


Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit solmivat teknisen vaaliliiton ensi kesäkuussa järjestettäviin Euroopan parlamentin vaaleihin. Epäpyhässä allianssissa EU-kielteiset perussuomalaiset yrittävät tehdä vähemmän kriittisen vaaliliittokumppaninsa kanssa uskottavan kampanjan. Siinä onkin tekemistä.

Vuoden 2004 eurovaaleissa kristillisdemokraatit saivat vielä vajaat 71 000 ääntä ja 4,3 prosentin kannatuksen. Sillä ei paikkaa Brysselistä lohjennut. Perussuomalaisten menestys oli vieläkin kehnompi. Ääniä herui 8 900 ja kannatusosuutta puolen prosenttiyksikön verran.

Viime vaalien tuloksen perusteella vaaliliittokaan ei saalista yhtään paikkaa. Koko maassa äänioikeuttaan käytti 41,1 prosenttia suomalaisista ja tuolla äänestysvilkkaudella yhden paikan saamiseen tarvittiin lähes 100 000 ääntä.

Toivottavaa luonnollisesti olisi, että äänestysaktiivisuus kohoaisi, mutta ellei niin käy, yhdenkin paikan saaminen on entistä lujemman takana, sillä Suomi menettää uudessa parlamentissa yhden nykyisistä 14 paikastaan. Äänikynnys kipuaa hyvän matkaa yli 100 000 äänen edellisvaalien äänestysvilkkaudella.

Kristillisdemokraatit ovat voimassa olevan tuloksen perusteella vaaliliiton vahvempi astia. Tämän lähtökohdan perusteella puolue myös uskoo palaavansa europuolueeksi. Perussuomalaiset taas luottavat nykyiseen gallupnosteeseensa, jonka he olettavat vievän puolueen vaaliliiton sisällä ohi kristillisdemokraattien.

Puheet vaaliliiton kahdesta paikasta voi jo tässä vaiheessa kuitata utopiaksi. Jos kumppanukset paikankaan saavat, mielenkiintoista on, millaista linjaa sen haltija harjoittaa.

Kristillisdemokraatit suhtautuvat unioniin myönteisesti, joskin kriittisesti. Heidän mielestään unionitason yhteistyötä on kehitettävä vain niissä kysymyksissä, joissa toiminta osoittautuu todella välttämättömäksi ja tuottaa lisäarvoa jäsenmaiden toimintaan. Perussuomalaisten mielestä taas EU on nykyisellään "tehoton byrokraattien taivas", joka tukehtuu omaan saamattomuuteensa. Puolueen mielestä suomalaisten päätösvaltaa ei saa siirtää ylikansallisille elimille ja EU:n perustuslaista on Suomessa järjestettävä kansanäänestys. Ehdokkailtaan puolue toivoo kielteistä suhtautumista Lissabonin sopimukseen.

Jo asetettujen kärkiehdokkaiden nimetkin kertovat jotakin. Kristillisdemokraattien toistaiseksi nimekkäin ehdokas on puoluesihteeri Sari Essayah, perussuomalaisten taas kansanedustaja Pertti "Veltto" Virtanen. Äänestäjä tehköön tästä päätelmänsä.

Lisäksi perussuomalaiset tuntuvat omahyväisesti luottavan gallupkannatuksensa jatkuvuuteen. Tätä osoittaa se, ettei puolue aio liiemmin rahallisesti panostaa vaaleihin. Puheenjohtaja Timo Soinin mukaan "Suomen talouden syöksyessä alas ei ole mielekästä mättää rahaa näihin vaaleihin". Ei sitä mättämistä tosin nähty myöskään viisi vuotta sitten, jolloin talous rakettimaisesti kasvoi.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake