PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Kokoomus teki sen taas

 19.2.2009


Lauantaina aamukahvipöydässä sanomalehtensä avanneen ei tarvinnut kahlata sarjakuvasivuille saakka saadakseen suunsa hyväntahtoiseen hymynkareeseen. Sarjakuvamaiset hahmot seikkailivat yhdessä Jyrki Kataisen (kok.) karikatyyrin kanssa samassa ilmoituksessa. Kokoomus teki sen taas: ehti avaamaan eurovaalikampanjansa ennen muita ja toteutti sen jälleen kerran yllättävällä tavalla.

Humoristinen ilmoitus kutsui kansalaisia puhumaan ulkopolitiikkaa Kokoomuksen terävimmän ulkopoliittisen kärjen kanssa. Silmän pilkkeellä ja siitä huolimatta Kokoomus viestitti monta asiaa.

Huumorin avulla Kokoomus ensinnäkin pyrki kertomaan, ettei ulkopolitiikkakaan ole ryppyotsaista touhua, vaikka sen avulla vakavia kansainvälisiä asioita ratkotaankin. Kepeä ote lienee valittu siksi myös rohkaisemaan ihmisiä aiheen pariin.

Aloittamalla kampanjansa kuukautta ennen muita Kokoomus toisaalta viestitti kilpailijoilleen, että se aikoo ottaa eurovaalit tosissaan ja pysyä Suomen suurimpana europuolueena. Suomen euroedustajien määrän väheneminen yhdellä toki asettaa haasteen säilyttää viime vaaleissa saavutetut neljä paikkaa, mutta mielipidetiedustelujen valossa puolueella on siihen hyvät edellytykset.

Kutsumalla tavallisia suomalaisia pubeihin sananmukaisesti parantamaan maailmaa Kokoomus antaa ymmärtää myös, ettei ulkopolitiikka ole vain eliitin yksinoikeus. Siitä voi puhua ja siihen voi ottaa kantaa kuka tahansa ilman pelkoa hömelöydestä tai leimakirveen heilahtamisesta.

Ulkopolitiikan kansanomaistamisen korostamisessa voi halutessaan nähdä myös syvällisempiä piiloviestejä. Presidentti Tarja Halonen on ilmaissut halunsa säilyttää presidentin nykyiset ulkopoliittiset valtaoikeudet ja Kokoomus halunnut niitä riisua. Toisaalta pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) huomautti komissaarispekulaatioista nousseen kohun yhteydessä Kokoomukselle EU-asioiden kuuluvan pääministerille, mutta Kokoomuspa keskustelisi näistäkin asioista äänestäjien kanssa.

Kokoomuksen kampanja-aloitus sai ansaitsemansa myönteisen huomion. Totta kai toimittajien piti tässäkin yhteydessä kaivaa kysymyspattereistaan utelu, onko kyseessä sittenkin kampanja NATO-jäsenyyden puolesta. Ulkopolitiikasta puhuttaessa turvallisuuspolitiikkaa ei voi sivuuttaa ja varmasti NATO nousee keskusteluihin jo senkin vuoksi, mutta mistään NATO-kampanjasta ei ole kyse, kuten puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) jo ehätti huomauttamaankin.

"Hei me puhutaan ulkopolitiikkaa" –kampanja on oiva jatko äänestäjiä kuunnelleelle Korva-kampanjalle, Toivotalkoille ja sitä seuranneelle, Suomen Toivo –nimellä kulkeneelle eduskuntavaalikampanjalle. Politiikka kaipaa tällaista piristystä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake