PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Lentäjien järkevä päätös

 25.2.2009


Finnairin lentäjien työtaistelu sai maanantaina yllättävän, mutta myönteisen käänteen, kun palkansaajapuoli vetäytyi lakkoaikeistaan. Päätös osoitti lentäjiltä suhteellisuudentajua.

Finnairin ja sen lentäjien kiistassa on kyse noin 800 lentäjän eläkeiän korottamisesta sekä ulkopuolisen työvoiman käytöstä.

Lentäjien palkkaus ja muut luontaisedut ovat jo nyt huomattavasti paremmat kuin yhtiön muun henkilöstön. Lisäksi Finnairilla on tarve säästöohjelmansa mukaisesti sanoa irti 120 ja lomauttaa 3 000 työntekijää synkentyneiden talousnäkymien vuoksi.

Finnairin kuusi muuta henkilöstöjärjestöä ovat poikkeuksellisesti julkisuudessa arvostelleet lentäjien vaatimuksia ja uhkauksia työtaistelutoimista. Sosiaalistakaan tilausta lakolle ei ollut. Ellei työministeriö olisi kertaalleen siirtänyt lakon alkamisaikaa, se olisi sattunut etelän hiihtolomaviikoille. Nyt uhkana oli Keski- ja Pohjois-Suomen lomalaisten matkojen peruuntuminen.

Liikennelentäjien Liitto hylkäsi valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen sovintoesityksen. Hyväntahdon eleenä se kuitenkin perui viiden päivän pistetyötaistelut, jotka oli suunniteltu aloitettaviksi tiistaina. Lentäjien ylityökielto tosin jää voimaan ja se saattaa vielä sotkea lomalaisten matkasuunnitelmia.

Lentäjien työ on vastuullista, sitä ei kiistä kukaan. He kuitenkin saavat jo nyt yhtä hyvää palkkaa kuin valtioneuvoston jäsenet ja palkkausta on höystetty runsain muin eduin. Siksi lentäjien päätös pidättäytyä työtaistelutoimista osoittaa suhteellisuudentajua.

Toivottavasti suhteellisuudentaju myös säilyy, sillä nykyisessä taloustilanteessa ei ole ollenkaan sanottua, että äärimmilleen kiristettyjä vaatimuksia on jatkossa työnantajapuolella kuuntelemassa itsenäinen Finnair.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake