PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Kilometritehtaan väkimäärä kasvaa

 26.2.2009


Tiistaina julkistettu työllisyystilasto vahvistaa sen, minkä viime viikkojen uutiset ovat jo aiemmin kertoneet. Työttömien määrä on aavistuksen noussut, työllisten määrä hitusen supistunut ja lomautettujen määrä räjähdysmäisesti kasvanut. Merkit enteilevät edelleen kehnompia aikoja ja kääntävät jälleen katseet Yhdysvaltoihin.

Tammikuun työllisyysaste oli 68,3 prosenttia eli runsaan prosenttiyksikön verran pienempi kuin vuotta aiemmin. Lukema ei vielä ole hälyttävä, mutta on jo jälki tilastossa, että käänne työllisyydessä tapahtui vuodenvaihteessa.

Pelkästään tilastollista merkitystä ei ole sillä, että työllisten määrä väheni eniten eteläisessä Suomessa. Työn puute alkaa näkyä ensimmäisenä siellä, missä kasvun kaudella meni lujaa. Jos suunta jatkuu pidempään, sillä voi olla myös muita yhteiskunnallisia seuraamuksia.

Tilastokeskuksen työttömyysluvuissakaan ei ole vielä tammikuussa tapahtunut dramaattisia muutoksia. Työttömänä oli 4 000 palkansaajaa enemmän kuin vuoden 2008 tammikuussa. Työttömyysaste nousi parilla prosenttiyksikön kymmenyksellä vuodentakaisesta.

Toisen näkökulman tuovat kuitenkin työ- ja elinkeinotoimistojen luvut, tosin tilastointitapojen erilaisuudestakin johtuen. Niiden mukaan työttömien määrä lähentelee taas jo neljännesmiljoonaa ja on 28 000 suurempi kuin tammikuussa 2008.

Tilannekuva synkistyy entisestään lomautettujen määrää tarkasteltaessa. Tammikuun lopussa työ- ja elinkeinotoimistoihin oli ilmoittautunut 27 000 lomautettua, mutta toimistojen arvion mukaan lomautettujen määrä oli tammikuun lopulla yli kaksinkertainen. Jos lomautukset muuttuvat irtisanomisiksi, niillä on olennainen vaikutus kevään työttömyyslukuihin.

Hallitus on elvyttänyt sen, minkä on ehtinyt, budjetillaan ja lisäbudjeteillaan. Uusia päätöksiä on luvassa alkuviikon politiikkariihen linjausten perusteella. Valitettavasti Suomen hallituksen päätöksin voidaan kuitenkin vaikuttaa vain kansainvälisen ongelman kotimaisiin seurauksiin, eikä niihinkään kaikkiin. Vientialan yritysten ongelmat – ja sitä kautta orastavat työttömyysluvut – nimittäin ratkeavat vain kansainvälisen kysynnän kautta.

Katseet kääntyvätkin jälleen ongelman alkujuurille Yhdysvaltoihin. Presidentti Barack Obama on jo allekirjoittanut lähes 800 miljardiin dollariin kohoavan elvytyspaketin, jonka tarkoituksena on saada maan talouden rattaat jälleen pyörimään. Sen ohella amerikkalaisten pitäisi saada myös maan pankkisektori uudestaan jaloilleen, jotta yritysten luototus voisi jatkua.

Mitä kauemmin Yhdysvalloissa päätöksiä pitkitetään, sitä vaikeampia ajat ovat Yhdysvalloille itselleen, mutta myös muulle maailmalle. Suomelle muiden mukana.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake