PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Kansainvälinen oikeus ei aina takaa kohtuutta

 9.3.2009


Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC antoi viime viikolla pidätysmääräyksen Sudanin presidentti Omar Hassan al-Bashirista. Päätös oli pitkään valmisteltu ja myös odotettu. Presidenttiä syytetään sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan Darfurissa. Odottamatonta oli vain se, että häntä ei syytetty kansanmurhasta. Siitä tuomarit olivat erimielisiä.

Yhtä kaikki Darfurin sodan saldo on synkkä. YK:n arvion mukaan 300 000 ihmistä on menettänyt henkensä ja 2,5-2,7 miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa sen jälkeen kun alueella noustiin aseelliseen vastarintaan maan hallitusta vastaan.

Pidätyspäätöksen jälkeen näyttääkin synkästi siltä, että Sudanin presidentti vahvistaa niitäkin syytteitä, joita tällä hetkellä häntä vastaan ei ole nostettu.

Sudanin vastaus ei nimittäin ollut mikään yllätys. Al-Bashir on perunut toimiluvat yli kymmeneltä avustusjärjestöltä. Pahimmillaan avustusjärjestöjen lähdöllä voi olla vielä vakavampia seurauksia kuin al-Bashirin hallituksen toimilla on ollut tähän saakka. YK varoitti jopa miljoonien ihmisten hengen ja terveyden vaarantumisesta. Ilmoituksessa on dramatiikkaa, mutta toki totta taustalla: noin 1,5 miljoonaa kotiseuduiltaan lähtemään joutunutta ihmistä on riippuvaisia ruoka- ja vesiavusta.

Järjestöjen kautta kulkee esimerkiksi valtaosa WFP:n (World Food Programme) ruoka-avusta. Lisäksi esimerkiksi polttoaineen loppuminen vesipumpuista merkitsee vesipulaa ja likaisen juomaveden myötä leviäviä kulkutauteja. Lähiajan arvio tuhansista menehtyneistä vaikuttaa näin uskottavalta.

ICC:n päätöksen juridista perustaa ei ole syytä epäillä. Al-Bashirin hallituksen tukemista julmuuksista Darfurissa kuluneiden vuosien aikana on kyllä saatu näyttöä. Sen sijaan peistä voi taittaa siitä, oliko päätöksen poliittinen tarkoituksenmukaisuus paras mahdollinen, samoin kuin siitä, olisiko sekä Afrikan unionin että YK:n pitänyt olla valmiimpia päätöksen tuomiin seurauksiin.

Rauhanneuvottelut hallituksen ja sitä vastustavien darfurilaisryhmien välillä ovat olleet vaivalloisia, mutta viime aikoina kuitenkin etenemässä. Eräät läntiset Darfur-asiantuntijat pelkäävätkin ICC:n päätöksen vaikeuttavan neuvotteluja tai jopa katkaisevan hauraan rauhanprosessin.

Toinen seikka on se, että Tshadissa olevat YK-joukot, niiden mukana myös suomalaiset, voivat joutua koville, jos konflikti kiihtyy ja Sudanin hallituksen tukemien janjaweedien väkivalta leviää rajan yli. Joukkojen vahvuus sen koommin kuin mandaattikaan ei riitä puolustamaan siviiliväestöä.

Aivan oma lukunsa on se, milloin al-Bashir nähdään Haagin tuomioistuimessa. Khartumista viime päivinä kantautuneet mielenosoituskuvat ovat näyttäneet, että kansanjoukot puolustavat diktaattoriaan. Al-Bashirin retoriikka uppoaa, kun hän julisti ICC:n päätöksen jälkeen, että Sudan jatkaa kolonialismin torjuntaa. Kun poliittisten vaihtoehtojen puute on turvattu asein, ei hallitus herkästi heilu, vaikka ICC päätöksellään sellaista toivoisi.

ICC:n pidätyspäätös oli epäilemättä ansaittu, mutta toinen asia on, oliko se paikallaan.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake