PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Soini ja löpinävaalit

 10.3.2009


Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini jatkoi viikonvaihteessa Suomen EU-politiikkaan liittyvien arveluttavien puheenvuorojensa sarjaa. Vailla pohjaa olevalle väitteelle oli rakennettu päätelmä, joka ei voikaan viedä muualle kuin metsään.

Soini väitti, että Kokoomuksen ja Keskustan välille on revennyt "kasvava railo", joka johtuu Kokoomuksen Keskustaa paremmasta menestymisestä gallupeissa. Tämä taas on Soinin käsityksen mukaan herättänyt Keskustassa "paineita aiheuttavan veljeskateuden hengen", koska sen kenttä ei hyväksy kokoomusvetoista, "kaiken periksi antavaa" EU-politiikkaa.

Mielikuvien maalaamiseen ja sanoilla kikkailemiseen keskittynyt Soini ei luonnollisestikaan kertonut, missä hänen kuvaamansa railo näkyy. Vaikeaa se olisi ollutkin. Toisaalta, tuskin tarvitsee puhua Keskustan suulla, jos veikkaa, että Keskusta panostaa EU-vaaleihin tosissaan tappion pelko niskassaan.

Kokoomuksen "kaiken periksi antavasta" EU-politiikastaan Soini ei kerro esimerkkiä. Sellaista saattaa ollakin vaikea hakea, olletikin kun viimeisimmän puheenvuoron aiheesta käyttänyt ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) voimakkaasti arvosteli suurten EU-jäsenmaiden pyrkimyksiä ratkoa talousongelmat keskenään ja pienet jäsenmaat sivuuttaen.

Valettuaan hataran sokkelin Soini rakentaa sen päälle huojuvat elementit. Hänen mukaansa EU-vaaleista on tällä menolla tulossa aneemiset "eliitin löpinävaalit".

Soini voisi aivan mielenkiinnon vuoksi piipahtaa vaikkapa Kokoomuksen käynnistämän "Hei me puhutaan ulkopolitiikkaa" –kiertueen tapahtumissa. Ne kun järjestetään pubeissa eri puolilla maata. Siellä hän tapaisi sen mainitsemansa "eliitin", joka näköjään innokkaasti keskustelee ja väittelee kokoomuspoliitikkojen kanssa siitä, mihin suuntaan Suomen ulkopolitiikkaa pitäisi viedä.

Soini tuskin kuitenkaan astuu kansalaisten Kokoomuksen houkuttelemina kansoittamiin pubeihin, koskapa hän vaatii EU-vaaleille "yleispoliittista merkitystä". Soini väittää EU-politiikan olevan myös sisäpolitiikkaa, jonka vuoksi hallituksen politiikka on asetettava puntariin ja hallitusta näpäytettävä EU-vaaleissa.

Suomennettuna Soinin lausuma merkitsee kaikkien mahdollisten EU-vaaleihin liittymättömien asioiden kantamista vaalikeskusteluun, yritystä vesittää EU-vaalien kautta ratkaistavien asioiden merkitys.

Soini liikkuu tietoisesti harmaalla vyöhykkeellä. Jo aiemmin hän kokeili kepillä jäätä ja pohti, lähteäkö ehdolle EU-vaaleihin ilman tarkoitustakaan pakata laukkuja Brysseliin mahdollisen valinnan sattuessa. Sen jälkeen hän solmi vaaleja varten epäpyhän allianssin kristillisdemokraattien kanssa ja nyt hän on vesittämässä vaalien asiallista agendaa.

Kansalaiset voisivatkin hallituksen asemesta välillä näpäyttää Soinin omaa puoluetta, jonka piiristä tulleet "ansiokkaimmat" EU- ja ulkopolitiikkaan liittyneet puheenvuorot ovat olleet vailla asiaperusteita ja vähintäänkin EU-kriittisiä sekä muukalaisvihamielisiä, jopa avoimen rasistisia.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake