PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Tasapeli

 11.3.2009


Hallitus ja palkansaajien keskusjärjestöt pääsivät keskiviikkona sopuun osapuolten välejä tulehduttaneessa eläkekiistassa. Neuvottelutulos on tasapeli ja sen voittajia ovat osapuolten lisäksi toivottavasti myös Suomi ja suomalaiset.

Palkansaajajärjestöt voivat kuitata voitokseen sen, että niiden alkutalvesta yhdessä työnantajapuolen kanssa neuvottelema ja hallituksen siunaama sosiaalitupo eläkeratkaisuineen toteutuu sovitussa muodossa.

Plussalle järjestöt voivat katsoa päässeensä myös siinä, ettei eläkeiän alarajaa nosteta kahdella vuodella pelkästään hallituksen julistuksella. Järjestöt saivat myös vakuutuksen siitä, että jatkossa asiat valmistellaan kolmikantaisesti.

Hallituksenkaan ei tarvitse peräytyä tavoitteestaan eläkeiän nostamiseksi. Jo tämän vuoden loppuun mennessä on tarkoitus laatia esitykset, joilla nykyistä 59,4 vuoden eläkkeellesiirtymisikää nostetaan vähintään kolmella vuodella vuoteen 2025 mennessä. Hallituksen alkuperäinen tavoitehan oli nostaa eläkeiän alarajaa kahdella vuodella 65 vuoteen.

Työhyvinvoinnista ja työssä jaksamisesta osapuolilla ei kiistaa ollutkaan, mutta ne liitetään eläkkeellesiirtymisiän nostamista koskevaan kokonaispakettiin sen olennaisina osina.

Koko asiakokonaisuus siirtyy nyt – aivan kuten valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) jo taannoin ehdotti – Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Rantalan vetämään eläkeneuvotteluryhmään, jolta siis odotetaan käytännön esityksiä jo tämän vuoden lopulla.

Ratkaisu asiallisesti lopettaa eläkkeiden ympärille syntyneen kuohunnan. Erikoista on, että muodollisesti kuohunta kuitenkin jatkuu, sillä hallitukselle on jätetty asiasta välikysymys, jota ei voi peruuttaa. Tulikivenkatkuista keskustelua eläkkeistä eduskunnassa ei kuitenkaan sovun synnyttyä enää nähtäne.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake