PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Pyyssä ei ole perheelle jakamista

 16.3.2009


Michael Hornborgin viikon takainen yllättävä eroilmoitus jätti MTK:n vaille puheenjohtajaa. Huhtikuussa järjestö valitsee uuden johtajan, jonka pitäisi olla isäntien isäntä, mutta silti vailla mahdollisuutta olennaisesti kohentaa maataloustuottajien etuuksia ja tulotasoa.

Hornborg ilmoitti eroavansa perhesyistä. Vaimon kotitilalla Laakspohjassa on vastikään tehty sukupolvenvaihdos ja Hornborg ryhtyy yhdessä puolisonsa kanssa hoitamaan tilaa. Hornborg sanoo myös haluavansa antaa aikaa kolmelle alle kouluikäiselle lapselleen.

Eroaminen perhesyistä on kunnioitettava arvovalinta. Hornborgin valintaa tilan ja perheen puolesta ovat kuitenkin eittämättä saattaneet vauhdittaa MTK:n toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset, jotka ovat voimakkaasti heijastuneet isäntävaltaisen järjestön sisälle.

EU:n laajentuminen on pakottanut typistämään vanhojen jäsenvaltioiden saamia maataloustukia ja suuntaamaan niitä uusille jäsenmaille vähintäänkin ylimenokaudeksi ja tuotantorakenteen uudistamiseksi. Suomeen uudistukset ovat heijastuneet muun muassa tarpeena supistaa sokerin tuotantoa sekä leikata niin sanottua 141-tukea.

MTK on tottunut heiluttamaan talikkoa niin valtiovallan kuin EU:nkin suuntaan saadakseen vaatimuksensa läpi. Uudessa tilanteessa vaatimuksiin vain ei ole voitu myöntyä, kun jaettava monessa tapauksessa on muuttunut siedettäviksi tai sietämättömiksi leikkauksiksi. Tilannetta ei yhtään kohenna maailmanlaajuinen taloudellinen taantuma. Pyyssä ei ole perheelle jakamista, kuten kirjailija Oiva Arvola asian joskus taannoin tiivisti.

Tämän sai tuta myös Hornborg, jota kammettiin ulos järjestöstä viime syksynä. Kentän mielestä hän keskittyi liiaksi suomalaisen ruokakulttuurin edistämiseen tuottajien edunvalvonnan asemesta. Tuolloin lähteä sai toiminnanjohtaja Pirkko Haikkala, mutta Hornborg säästyi kutsuttuaan koolle niin sanotun "tuuletuskokouksen".

Itsestään selvää seuraajaa Hornborgille ei ole. Yhtenä sellaisena tosin on mainittu MTK:n simolainen varapuheenjohtaja, maitotilallinen sekä maa- ja metsätaloustieteiden tohtori Juha Marttila. Hänellä olisi nostetta, mutta ainakin toistaiseksi aito pyrky puuttuu. Hornborgin tavoin Marttila tuntuu miettivän, kuinka jakaa aikansa järjestöjohtamisen, perheen, tilan hoitamisen ja kunnallispolitiikan kesken.

Varteenotettavaksi vastaehdokkaaksi Marttilalle voi nousta EU:n maataloustuottajien Copa-Cogecan pääsihteeri, agronomi Pekka Pesonen. Pesosen työhistoriaan kuuluvat muun muassa valtiosihteeriys maa- ja metsätalousministeriössä sekä liha-ja maito-osuuskuntien kotieläinasiamiehen tehtävä MTK:n Brysselin toimistossa.

Kiitollinen tehtävä ei yllä mainituista syistä ole kenellekään: miksi pyrkiä asemaan, jossa joutuu armotta ja sananmukaisesti niin puun ja parkin kuin puimurin ja navetankin väliin. MTK näet on edelleen etujärjestö eikä mikään harrastekerho.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake